Zdravlje

Vaš se mališan boji stomatologa? Ovo su načini kako olakšati prvu posjetu zubaru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vaš se mališan boji stomatologa? Ovo su načini kako olakšati prvu posjetu zubaru

Sva su djeca različita, no, većini je odlazak stomatologu zajednički strah. Postoje načini kako učiniti prvu posjetu stomatologu lakšim.

Komunikacija je najvažnija

Osigurajte učinkovitu komunikaciju s osobljem stomatološke ordinacije prilikom prvog pregleda vašeg djeteta. Naglasite da je to njegova prva posjeta i navedite potencijalne izazove s kojima se vaše dijete može suočiti. Zagovaranje potreba vašeg djeteta ključno je za ugodnije stomatološko iskustvo. Važno je da roditelji znaju kako njihova djeca reaguju i da poštuju njihove različitosti. Izbjegavajte uspoređivanje i pobrinite se da se dijete osjeća cijenjeno, piše 5 Minutes for Mom.

Mali poklon zahvale

Djeca često osjećaju strah od nepoznatog, a prva posjeta stomatologu jedno je od tih nepoznatih iskustava. Ojačajte svoje dijete dajući mu priliku da donese nekoliko odluka na dan pregleda. Možete mu dati da odabere vlastitu odjeću ili da odluči gdje ćete ići nakon pregleda. Možda čak dopustite svom djetetu da samo opere zube prije pregleda kako bi mu se stvorio osjećaj postignuća i samopouzdanosti dok se priprema za stomatologa.

Osim toga, djeca vole primati poklone i te davati ih. Jedan od načina da posjetu učinite zabavnijim jest da potaknete svoje dijete da se prisjeti ljudi koji su mu pomogli pri pregledu, a zatim za svaku osobu napravite posebnu čestitku ili dar. Također, možete djetetu dati mali poklon nakon pregleda kao nagradu za hrabrost.

Uspostavljanje "sigurne" riječi

Dopustiti djetetu da pregledava vaše zube savršeno je u redu i pruža mu priliku da vježba brojanje. Zamolite svoje dijete da vam kaže koji zub treba "popraviti". Podijelite pozitivne priče o posjetama zubaru, koristeći svoje iskustvo kao vodič. Svima nam je poznat izazov komunikacije kada stomatolog radi u vašim ustima. Ublažite stres za svoje dijete tokom vremena koje provodi na stolici tako što ćete uspostaviti sigurnu riječ ili pokret rukom, omogućavajući mu da signalizira stomatologu da prestane ako je potrebno.

Informišite se online

Istražite web-stranice dječje dentalne medicine za dodatne savjete i strategije. Stomatolozi često daju vrijedne uvide u pripremu djece za njihovu prvu posjetu. Ako na njihovoj web-stranici nema takvih informacija, obratite se izravno stomatološkoj ordinaciji za korisne savjete. Ovakav pristup vašem djetetu osigurava pozitivno iskustvo kod stomatologa.

(Cuvajzdravlje.ba)