Zdravlje

Vitamini i minerali jačaju kosu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vitamini i minerali jačaju kosu

Opadanje kose, gubitak sjaja i volumena, sve su češći problemi. Međutim, unošenjem ovih vitamina i minerala možete značajno popraviti situaciju.
Veliki stres

Ako ste primjetili da vam je kosa beživotna vjerovatno ste pribjegli brojnim preparatima koje se nanose direktno na kosu. Ali, pravi problem ponekad leži unutar samog organizma.

Posebno se problemi sa kosom mogu javiti u periodima velikog stresa. Zašto se to događa? Naime, u stresnim periodima, tijelo da bi opstalo šalje sve hranljive materije u vitalne organe, a to definitivno nije kosa. Stoga se dešava da ona kosa ostane bez minerala i vitamina koji su joj potrebni, navode stručnjaci.

Zato, potrudite se da unesete više vitamina koji će ojačati vaš organizam i obezbijediti cijelom tijelu, od glave do pete, neophodne materije

Vitamin D - Ljekari najčešće savjetuju unošenje ovog vitamina kako bi se ojačao nervni sistem, ali vitamin D ima i sjajno dejstvo kada je kosa u pitanju ubrzava i podstiče rast novih ćelija i pomaže u stvaranju novih folikula dlake.

Učinak magnezija

Magnezij - Neophodan je našem organizmu, budući da je uključen u čak 300 metaboličkih procesa u organizmu. Ono što treba da znate jeste da se magnezij nalazi u svakoj vašoj ćeliji u tijelu, tako da je izuzetno važno da ga unesete putem hrane ili suplemenata.

Važnost cinka

Cink igra važnu ulogu u obnavljanju strukture kose i tokom njenog rasta, ali je neophodan i za optimalno funkcioniranje lojnih žlijezda. Upravo zbog toga, čest razlog gubitka kose može biti nedostatak cinka, kažu stručnjaci.

Nervni sistem

Kao i vitamin D i vitamini B grupe izuzetno su važni za normalno funkcioniranje cjelokupnog nervnog sistema, pa ih ljekari često preporučuju kod ublažavanja simptoma mnogih bolesti nervnog sistema, govore stručnjaci.

Osim toga ovi vitamini su ključni za zdravlje jetre, kose, očiju i kože. O jodu se uglavnom zna da stimulira i omogućava optimalan rad štitne žlijezde, ali važan je i za ubrzavanje rasta kose i održavanju njene snage, volumena i živosti.

Zbog svog izuzetnog antibakterijskog i antiseptičnog svojstva može pomoći u dubinskom čišćenju folikule dlake. Zapravo štitnoj žlijezdi je jod prijeko potreban kako bi proizvodila hormone koji su potrebni za zdravu i gustu kosu, dodaju stručnjaci.

(Čuvajzdravlje.ba / Avaz)