Zdravlje

WHO: Ovisnost o seksu je mentalna bolest

Autor: ČuvajZdravlje.ba
WHO: Ovisnost o seksu je mentalna bolest

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zvanično klasificirala kompulsivno seksualno ponašanje, odnosno ovisnost o seksu, kao mentalnu bolest.

Seksualna kompulsivnost je sada dio liste Internacionalne klasifikacije bolesti (ICD)-11, a to je prekretnica u životima onih koji boluju od nje i koji žele liječenje.

WHO ne smatra da se ovisnost o seksu "mjeri" na osnovu broja partnera ili učestalosti seksualnih odnosa, nego se ona odnosi na utjecaj seksa na život osobe do te tačke da ona zanemaruje svoje zdravlje, brigu o sebi i druge interese, aktivnosti i odgovornosti.

Kako bi seksualna kompulsivnost bila dijagosticirana, osoba mora imati pomenute simptome bar šest mjeseci. Zanemarivanje obaveza i odgovornosti zbog ovisnosti o seksu može utjecati na posao, učenje, porodicu i prijatelje određene osobe.

Eksperti širom svijeta su pozdravili odluku WHO-a jer će ona dovesti do istraživanja i tretmana za oboljele. Trenutno postoji nekoliko usluga, ali će se to uskoro promijeniti. Mnoge osobe koje pate od ovisnosti o seksu to teško prihvataju.

(Cuvajzdravlje.ba)