Apel

WHO upozorava: Hitno zabraniti električne cigarete

Autor: ČuvajZdravlje.ba
WHO upozorava: Hitno zabraniti električne cigarete
Foto: Salko Grabović / Velika štetnost

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je vlade da elektronske cigarete tretiraju slično duhanu i zabrane sve ukuse i istakla da su potrebne hitne mere za njihovu kontrolu.

Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod djece i mladih, prenosi Reuters.

„Djeca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin“, rekao je generalni direktor WHO Tedors Adhanom Ghebreyesus i pozvao države da implementiraju stroge mjere.

Iako giganti duhanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, WHO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga mladih ljudi.

WHO je pozvala na promjene, uključujući zabranu svih aromatičnih sredstava, kao i da se mjere kontrole koje važe za duhan primjene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mjestima.

Iako WHO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima i samo može da pruži smjernice, preporuke ove organizacije često se usvajaju dobrovoljno.

WHO i neke druge antiduhanske organizacije zalažu se za strože propise u tretmanu novih nikotinskih proizvoda, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti zasnivaju svoje buduće strategije, usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.

(Cuvajzdravlje.ba / B92)