Zdravlje

Za smanjen rizik od osteoporoze važna pravilna ishrana, kalcij i vitamin D

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Za smanjen rizik od osteoporoze važna pravilna ishrana, kalcij i vitamin D

Osteoporoza je oboljenje današnjice koja se manifestira smanjenjem koštane mase, a kao posljedica je povećan rizik od prijeloma kosti. Najčešće su to prijelomi kičmenih pršljenova, kuka i ručnog zgloba.

Na Svjetski dan osteoporoze predsjednik Udruženja fizijatara FBiH Mirsad Muftić najavio je prvi kongres o osteoporozi, koji će biti održan od 19. do 22. novembra u Sarajevu. Stručnjaci iz BiH zajedno s kolegama iz država Evrope na tom će skupu dati nove smjernice u liječenju i tretmanu osteoporoze te prevenciji te bolesti.

Za smanjenje rizika obolijevanja od osteoporoze preporučuje pravilnu ishranu, odgovarajući unos kalcija i vitamina D, eliminiranje loših navika (prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola i većih količina kafe) te više kretanja i vježbe jer, kako kaže, prevencija je najbolji lijek protiv osteoporoze. Upozorio je na značaj adekvatne ishrane poput mlijeka i mliječnih proizvoda, badema, suhih šljiva, morskih plodova...

Statistički podaci pokazuju da u svijetu ima oko 200 miliona oboljelih od osteoporoze, u Evropi oko 70 miliona, a u BiH oko 162.000. Tipična je za žene u postmenopauzi, a obolijevanju pridonose i drugi faktori poput neadekvatne ishrane. I muškarci mogu oboljeti od osteoporoze, a najčešći je uzrok alkoholizam.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. oktobra, a namjera je ukazati na važnost podizanja svijesti i edukacije stanovništva o zdravom načinu života, prevenciji i ranom dijagnosticiranju te bolesti. Stručnjaci ističu da je osteoporoza jedno od pet najčešćih hroničnih oboljenja i kao takvo predstavlja jedan od najvažnijih zdravstvenih problema koji se nerijetko zanemaruje.

(Fena)