Glavni razlog za to je taj što plodovi sadrže šećer i zbog toga im treba više vremena da se rastvore i probave. Osim toga, ukoliko jedete voće nakon obroka, gube se hranjive materije iz voća.
U nastavku su neki od glavnih razloga zašto voće treba jesti prije obroka:
Voće uvijek treba jesti 30-ak minuta prije jela. A ako želite da jedete voće nakon obroka, onda pričekajte tri sata (nakon što se hrana probavi).
Ukoliko jedete voće prije jela, smanjićete i porcije obroka jer ćete se osjećati sitim. Budući da naše tijelo ne dobija hranu tokom osam do devet sati sna, preporučuje se da uključite voće svakog jutra u svoju ishranu (prije doručka). To pomaže u povećanju nivoa energije. Konzumiranje voća je dobar način započinjanja dana, prenose agencije.
Izbjegavajte da jedete voće kao prilog uz obrok. Isto tako, konzumiranje voća kao deserta ne daje najbolje rezultate za tijelo, naročito ako su plodovi isjeckani i pomiješani sa šećerom.
Nastojite da izbjegavate konzervirano, smrznuto voće ili voće koje je obrađeno. Takvi plodovi imaju visok sadržaj šećera, konzervansa ili drugih hemijskih dodataka koji mogu biti štetni za tijelo. Oni se ne smatraju zdravim voćem.
Konzumiranje zdravih plodova svako jutro na prazan želudac (prije doručka), pomaže tijelu da apsorbuje sve potrebne i bitne elemente koji se nalaze u voću.
(Čuvajzdravlje)