Zdravlje

Zdravstveni radnici širom Italije organizovali 24-satni štrajk

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdravstveni radnici širom Italije organizovali 24-satni štrajk

Italija se u utorak suočila s prekidima u zdravstvenim uslugama jer su ljekari, medicinske sestre i rukovodioci u zdravstvu organizirali 24-satni štrajk širom zemlje u znak protesta zbog smanjenja penzija i drugih mjera koje utiču na zdravstvenu zaštitu sadržanih u prijedlogu zakona o budžetu za 2024. godinu koji se trenutno nalazi pred parlamentom, prenosi ANSA.

Oko 85% medicinskog osoblja odbilo je da radi prema informacijama koje su objavili sindikati, dodajući da bi zbog toga moglo biti otkazano do 1,5 miliona ljekarskih pregleda.

- Radi se o smanjenju penzionog dodatka za najmanje 50.000 ljudi, u iznosu do 26.347 eura godišnje i to doživotno - rekli su sindikati o osporenim mjerama u prijedlogu zakona o budžetu, najavljujući potencijalni štrajk prošlog mjeseca.

- Ako ovim budžetom vlada namjerava ljekare dalje obeshrabriti da budu dio nacionalne zdravstvene službe, rado ćemo im pomoći - rekli su sekretar ANAAO ASSOMED Pierino Di Silverio i predsjednik CIMO-FESMED-a Guido Quici.

- A kada pacijenti koji idu u bolnicu zateknu još manje stručnjaka koji će ih liječiti, znat će koga će kriviti - dodali su.

Bivši ministar zdravlja Roberto Speranza iz opozicione Demokratske partije (PD) lijevog centra također je kritizirao predloženi "mehanizam preračunavanja koji vodi do značajnog smanjenja ljekarskih penzija".

- Od heroja pandemije do otimanja penzija: to je prava sramota koja se mora sanirati što je prije moguće - dodao je on.

Ministar za odnose sa parlamentom Luca Ciriani rekao je u ponedjeljak navečer da će vlada "do kraja sedmice" podnijeti svoje amandmane na zakon o budžetu, uključujući "onaj najvažniji o penzijama ljekara".

- Upravo sam o tome razgovarao sa (ministrom ekonomije Giancarlom) Giorgettijem, oni još rade na tome, nadamo se da će to brzo biti gotovo - rekao je Ciriani.

(Cuvajzdravlje.ba)