Zdravlje

Zeleni čaj pomaže osobama alergičnim na hranu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zeleni čaj pomaže osobama alergičnim na hranu

Ukoliko volite zeleni čaj i imate problem s alergijom na određenu hranu, dobra vijest je istraživanje koje je pokazalo da ovaj čaj pomaže u brobi s alergijom.

Alergija na hrnau nastaje kada imunitet previše reaguje na određenu hranu ili supstance u njoj. Istraživanje objavljeno u magazinu "Frontiers in Immunology" navodi da zeleni čaj povećava količinu bakterija u crijevima koje suzbijaju alergijski imunološki odgovor.

Istraživanje je obavio Univerzitet Shinshu u Japanu, a analiziran je zeleni čaj i bakterija Flavonifractor plautii (FP) koja se nalazi u crijevima. FP je važan dio metabolizma katekina u crijevima. Katekin je andioksidant koji se nalazi u različitim vrstama namirnica uključujući zeleni čaj u kojem se nalazi u procentu od 30 do 42 posto. Zbog toga oralno unošenje FP-a potiskuje odgovor imuniteta na alergije na hranu.

Hrana koju jedemo utječe na složeni koktel različitih sojeva bakterija u crijevima. Pijenje zelenog čaja povećava količinu FP bakterije koja suzbija imunološki odgovor. FP je soj bakterija iz porodice Clostridia koja djeluje na imunološki sistem inhibirajući upalu.

Neki sojevi iz ove porodice snižavaju krvni pritisa, a za neke se zna da ih ima u izobilju u organizmu mršavih, a ne debljih ljudi. Istraživači stoga vjeruju da se ove bakterije mogu koristiti i za regulisanje tjelesne težine. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja FP-a prije nego bi se mogao koristiti kao probiotik za liječenje alergija na hranu.

(Cuvajzdravlje.ba)