Zdravlje

Žene koje "dijele" svoje muževe s drugim ženama su zdravije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Žene koje "dijele" svoje muževe s drugim ženama su zdravije

Imati više žena je san nekih muškaraca, dok je noćna mora drugih. Naučnici su otkrili kako je imati više žena zdravo za cijelu porodicu.

Nova studija i "mnogoženstvu" (jer se poligamija koristi samo za brak sa više žena), pokazala je da su supruga i njihova djeca zdravija u tom odnosu.
Dok zemlje širom svijeta zabranjuju brak istovremeno s više od jednom osobom, istraživači sa Univerziteta Davis su istražili tu praksu u Tanzaniji. Poredili su kućanice koje žive u "mnogoženstvu" i monogamim brakovima i 56 sela na sjeveru zemlje. Otkriveno je da je "mnogoženstvo" rašireno u određenim etničkim grupama, naročito kod Maasaija.

Naime, kućanice koje žive u tzv. "mnogoženstvu" obično imaju bolji pristao hrani i maju zdraviju djecu.

"Ako imate izbor da muškarac ima 180 krava, mnogo zemlje i druge žene, možda je bolje za vas da se udate za njega, nego za muškarca koji nema druge žene, ali ima tri krave i jedan dulum", rekla je vođa studije Monique Borgerhoff Mulder.

Naučnici tvrde da mnogoženstvo može biti u strateškom interesu žene kada ovisi od muškarca. Ova praksa viđena je i u mnogim drugim zemljama širom svijeta, većinom gdje je manjak hrane i gdje je zdravstveni sistem slab.

U studiji se navodi kako dobrobiti "mnogoženstva" ovisi od lokalnih faktora. U nekim slučajevima može biti devastirajuća za žene koje to smatraju prevarom i zabranjenim.

"Problem nije broj partnera. Žene trebaju osigurati autonomiju i imati pravo da odluče", kazao je prof. Borgerhoff Mulder.

(Klix)