Zdravlje

Zimska ishrana: Neprijatelji su hladna jela, šećer i gazirana pića

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zimska ishrana: Neprijatelji su hladna jela, šećer i gazirana pića

Nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly, članica udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije, u razgovoru za AA pojasnila je na koji način ojačati imunitet tokom zime te kako konzumirati hranu koja je tokom zime neophodna organizmu.

Padom temperature zraka i dolaskom zime, ljudski organizam se mijenja i postepeno prilagođava vanjskim faktorima. Sve to utiče i na zdravlje. Međutim, tajna očuvanja zdravlja leži u čovjekovoj sposobnosti da se prilagodi promjenama koje se dešavaju u prirodi. Kao što se odijevanjem prilagođavamo godišnjim dobima, isto toliko je važno da temperaturne i druge promjene pratimo načinom ishrane, piše Anadolu Agency (AA).

Nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly, članica udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije, u razgovoru za AA pojasnila je na koji način ojačati imunitet tokom zime te kako konzumirati hranu koja je tokom zime neophodna organizmu.

Namirnice koje griju organizam

"Neke namirnice i načini pripreme griju naš organizam, dok druge namjernice i načini pripreme hlade. Zdravi način života je najbolji način da ojačamo imunitet. To znači jesti zdravu hranu, dovoljno se odmarati, redovno vježbati, piti dovoljno tekućine i izbjegavati stres", istakla je O'Reilly.

Poput prirode koja zimi miruje i većina obroka koje konzumiramo također treba biti "mirna", kazala je O'Reilly. To znači da hrana koju zimi jedemo treba biti duže kuhana na laganoj vatri kako bi grijala i osnažila organizam.

Među namirnicama koje se preporučuju koristiti zimi je heljda koja se osim brašna može pripremati kao zamjena za rižu.

"Heljda je žitarica koja raste na prostorima BiH, sjajna je za one koji vole boraviti na otvorenom, a posebno na snijegu. Ona daje pregršt energije, grije tijelo i lako se kombinuje sa povrćem i proteinima. Također, mahunarke su prava zimska hrana. Unos mahunarki sa povrćem povećava se toku zimskih mjeseci jer skupa jačaju vitalnost bubrega i jačaju organizam. Trebamo uživati u jelima od korjenastog povrća koje nam daje obilje minerala i vitamina", istakal je O'Reilly.

Zimska kuhinja tokom hladnih mjeseci obogaćuje se namirnicama koje jačaju probavu i ujedno čiste organizam od toksina. Takve namirnice su kiseli kupus, mrkva, karfiol, luk, paradajz, cvekla ili paprika.

"Pečenje u pećnici, kuhanje u ekspres loncu, pirjanje hrane su tipični načini pripreme hrane zimi, ali je važno i  kombinovati obroke sa kratko kuhanim ili ukiseljenim povrćem. Koliko god možete, izbjegavajte hladne napitke i jela te šećer, gazirana pića i previše kafe. To su namirnice koje su najveći neprijatelji našeg imuniteta zimi i teško ćemo se riješiti infekcija ukoliko ove namirnice ne izbacimo iz svoje ishrane", kazala je O'Reilly.

Budući da se nedostatak svjetlosti za vrijeme zimskih mjeseci odražava na cjelokupno raspoloženje i ono se, kako dodaje nutrcionistkinja, može "osvijetliti".

"Treba iskoristiti svaki sunčan dan za kretanje, makar to bilo i pet minuta, u parku, bilo gdje", kazala je dodajući kako hrana bogata ugljikohidratima podiže nivo serotonina koji je zadužen za "sretno" raspoloženje.

Imunitet slabi jednolična hrana

Konzumiranje namirnica koje ne odgovaraju organizmu tokom zimskih mjeseci i niskih temperatura, najčešće rezultira padom imuniteta odnosno prehladom ili gripom. Imunitet dodatno slabi i jednolična hrana, kao i slaba fizička pokretljivost.

O'Reilly ističe kako grupu namirnica za jačanje imuniteta predvode agrumi u koje spadaju narandže, limun i grejp.

"Vitamin C u agrumima je ključan i on jača imunitet stimulišući antitijela i ćelije imunog sistema", napominje.

Limun, sa druge strane, sadrži flavonoidi koji zaustavljaju diobu kancerogenih ćelija i djeluju kao antibiotik.

"U nekim zapadnoafričkim selima limunska se kiselina uzimala uz obrok za vrijeme epidemije kolere kako bi se izbjeglo širenje zaraze. Vitamin C je antioksidans koji je topiv u vodi pa tako ćelije našeg tijela održava zdravima.Ovaj vitamin također pomaže u sprječavanju upala, razvoju kardiovaskularnih bolesti i srčanih oboljenja kod dijabetičara", kazala je.

Među namirnicama koje je preporučljivo koristiti zimi je i zeleni čaj koji se u dalekoj Kini koristi više od 4.000 godina.

Nezamjenjiv saveznik u borbi protiv prehlade i visoke tjelesne temeprature je i đumbir. O'Reilly ističe kako ovaj začin sadrži antioksidativna sredstva koja ubijaju viruse koji uzrokuju prehladu i sprečava nastanak upala. Čaj od đumbira, sa druge strane, ublažava grlobolju.

Prirodni antibiotici

"Bijeli luk je poznat kao 'ruski pencilin' i 'prirodni antibiotik'. On je  jedan od najboljih saveznika našeg zdravlja. U njemu se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta", kazala je naša sagovornica.

Za zdravlje organizma tokom zime ključna je i uravnotežena crijevna flora jer se, prema tvrdnjama nutricionistkinje, naučnici sve više slažu u tome kako imunitet počinje - u crijevima.

"Dobre bakterije štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka. Jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika", poručila je O'Reilly.