Ishrana

8 najzdravijih namirnica na planeti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
8 najzdravijih namirnica na planeti

U današnje vrijeme prodavnice su pune genetski modifikovane hrane i namirnica punih otrova, pa je sve teže hraniti se zdravo.

Kako biste očuvali zdravlje, dovoljno je da znate spisak namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam. Potrudite se da ih što češće imate na meniju prenosi Kurir.

Limun

Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola.
Savjet: Dodajte kriščicu limuna šoljici zelenog čaja. Citrusi u tijelu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz čaja za čak 80 odsto!

Čokolada

Zašto je zdrava: Nekoliko kockica dnevno može sniziti visok krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53,5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

Brokoli

Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K - koji je važan za očuvanje kostiju i sprječava razvoj malignih bolesti.

Savet: Ukoliko podgrijete brokoli u mikrotalasnoj, on će zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuhanjem, zadržava samo 66 odsto tog vitamina.

Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline, koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Ovo povrće je prepuno i vitamina A, koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savjet: Ohladite ga prije nego što ga pojedete. Tako možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađen krompir nakon jela pomoći da potrošite 25 odsto više masnoće nakon obroka.

Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere - melatonin iz oraha garantuje dobar san.

Špinat

Zašto je zdrav: Zbog vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

Savjet: Česta konzumacija špinata, zbog kompleksa vitamina B koji sadrži, poboljšaće kvalitet vaše kose, kože i noktiju.

Luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija poput ešerihije koli.

Savjet: Luk koji se prekuha gubi mnoštvo nutrijenata.