Znanstvenici razvili tjesteninu koja pomaže u borbi s dijabetesom i kolesterolom
Tjestenina obogaćena vlaknima beta glukana pomaže dobrim bakterijama da se razvijaju u našem probavnom traktu zbog čega poboljšavaju naš imunološki sustav, a to je nedavno pokazalo istraživanje Sveučilišta Bari Aldo prenosi Telegram.hr.
Znanstvenici su proveli istraživanja na 26 ženskih i muških ispitanika koji su dva mjeseca konzumirali posebnu tjestetninu napravljenu od 75 posto durum pšeničnog brašna i 25 posto ječma. Prehrana koja je uključivala 100 grama tjestenine dnevno dala je ispitanicima preporučenu dnevnu dozu beta glukana od 3 grama.
Beta glukan vlakna potiču rast dobrih bakterija u našem probavnom sustavu i pomažu im u borbi s lošim bakterijama pritom ojačavajući naš imunološki sustav. Ova topljiva vlakna pomažu u smanjivanju razine šećera u krvi i sprječavaju apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu te na taj način smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Protuupalna korist masnih kiselina
Ljudsko tijelo nije sposobno u stvaranju vlastitog beta glukana. Ova vlakna moraju se unesti putem vanjskih izvora kao što su tjestenina i kruh. Naš želudac ne može samostalno probavljati beta glukan, a znanstvenici tvrde da bakterije u njemu obavljaju tu zadaću.
Znanstvenici su istraživali uzorke krvi i stolice kod ispitanika. Tijekom njihovog istraživanja u probavnom sustavu ispitanika otkrivena je visoka razina dobrih bakterija laktobacila, i niska razina loših bakterija enterobakterija. Nalazi su pokazali da pojedini spojevi i masne kiseline mogu imati protuupalne koristi i utječu na pad gustoće LDL kolesterola.
Rana prevencija dijabetesa
“Ovi rezultati ističu utjecaj vlakana i mediteranske prehrane na mikrobe u našem probavnom sustavu, kao i njihov indirektni utjecaj na ljudsko zdravlje”, navodi suautorica istraživanja, Maria De Angelis sa Sveučilišta Bari Aldo Moro. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu ‘Applied and Environmental Microbiology‘.
Razvijanjem hrane bogate beta glukanom mogu se poduzeti određene mjere prilikom rane prevencije dijabetesa, pogotovo kod ljudi koji konzumiraju ugljikohidrate poput tjestenine i kruha. Sposobnost beta glukana da spriječi apsorpciju lošeg kolesterola može koristiti starijoj skupini ljudi čija se prehrana sadrži isključivo od ugljikohidrata.