Rekreacija

Izađite iz kuće i pokrenite se

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Izađite iz kuće i pokrenite se

Što ako jednostavno ne volite vježbati u teretani ili ne možete pronaći motivaciju? Uživajte u suncu i rekreirajte se na otvorenom!

Iako je ona još uvijek kalendarski prisutna, "zubi" zime više nisu oštri, dani su sve topliji i sunčaniji. Jednostavno nas zovu da vrijeme provodimo na otvorenom! Ugrijani zrakama sunca boljeg smo raspoloženja, stvari nam se čine lakšima, a otvara se cijeli niz aktivnosti u kojima možete usdjelovati s najmilijima na otvorenom. Zaboravite na vikende u šoping-centru i uputite se u prirodu!

Prvi izbor neka vam bude obližnje gorje (Medvednica, Žumberak...) ili pak šetnja uz rijeku te, ako ste te sreće, more. Svjež zrak s netaknutom prirodom revitalizirat će vas i napuniti vaše baterije.

Kada ste posljednji put bili u zoološkom vrtu? Provjerite koje su sve nove životinje tamo pronašle svoj dom!

Ubacimo u petu brzinu

Ako osim boravka u prirodi želite početi "raditi" na svom tijelu i pripremiti sa za sezonu oskudnije odjeće, sada je pravo vrijeme da krenete s tjelovježbom. Donosimo nekoliko prijedloga sportskih aktivnosti koje su stovrene za boravljenje u prirodi.
Intervalnim treningom do bržeg mršavljenja

Iskoristite svaki slobodan trenutak za boravak na otvorenome. Odabrana tjelesna aktivnost bit će još učinkovitija jer će vaše tijelo dobivati i više kisika. Ako ste sportski fanatik, uzmite bicikl, role ili jednostavno trčite, ali i isprobajte intervalnu tehniku aerobnog vježbanja. Princip je izmjene dvije do tro minute laganog tempa, zatim 30 do 40 sekundi brzog tempa.

Trening ćete lakše izdržati, a smanjit ćete rizik od ozljeda ne dovodeći organizam u stanje preforsiranosti. Najvažnije je da ćete pridonijeti znatno bržem reduciranju kilograma te poboljšanju kondicijske sposobnosti.
Trčanje

Popis dobrobiti trčanja je toliko dugačak da bismo mogli potrošiti cijeli dan raspravljajući o njima. Nedavno je istraživanje potvrdilo kako su fizički najaktivniji trkači smanjili rizik od oboljenja za 24 posto, odnosno žene za 30 posto. Trkači su manje skloni srčanim bolestima, moždanom udaru, dijabetesu, a trčanje snižava i krvni tlak, te povećava imunitet. Pozitivno utječe i na slabljenje vida koje nastaje uslijed starenja.

Frizbi

Dodavanje frizbija nije dječja igra! Iako za njega nije potrebna nikakva posebna priprema, čak ni predznanje igrača, dobro se možete oznojiti. Odlična je to igra koja poboljšava spretnost, reflekse te koordinaciju nogu i ruku. Najbolje od svega, možete uključiti i svog kućnog ljubimca!

Vježbajte u prirodi

Zašto ne biste i prije dolaska proljeća vježbali u prirodi i na taj način zamijenili sprave za vježbanje i zatvorene teretane? Rekreacija u prirodi ima mnogo prednosti, a temperatura je idealna. Osjećat ćete se znatno bolje i poletnije zahvaljujući svježem zraku.

Ne čekajte 25 stupnjeva da biste se uputili na vježbanje u prirodu.

Prohladno je vrijeme najbolje za aktivnosti u teretani u prirodi. Vaše će tijelo dodatno koristiti energiju kako bi se zagrijalo, a samim time sagorijevat će i znatno više kalorija", objašnjavaju trenerice Kosjenka Rendulić i Helena Gleđa iz Aerobic&Pilates studija Zgodne žene. Ne postoji vježba koju ne možete izvesti na otvorenom, mišić na tijelu koji ne možete ojačati ili ideja s kojom možete pogriješiti.

"Pronađite drvo s okomitom ravnom i čvrstom granom koja će vam idealno poslužiti za zgibove. Njima ćete obuhvatiti vježbe za rameni pojas, ruke, trbušne i prsne mišiće. Ako grana nije sasvim ravna, svakako pri izvođenju serija promijenite stranu kako biste izbalansirali opterećenje. Ono mora biti jednako na obje strane tijela", savjetuju trenerice.

Za početak dobra je i šetnja parkom, lagano trčanje i rastezanje, a naodmet nije dobro društvo ili dobra glazba. Uz takav ritual vježbanja (najmanje dva puta tjedno), rezultati i vitka linija do početka ljeta sigurno neće izostati.

(Ordinacija.hr)