Rekreacija

Šta je bolje - trčanje ili brzo hodanje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta je bolje - trčanje ili brzo hodanje?

Ako ste se ikada premišljali između ove dvije aktivnosti, pogledajte koje su beneficije obje, pa donesite zaključak. Nećete mnogo pogriješiti bez obzira da li odlučite da se aktivno bavite bilo trčanjem ili brzim hodanjem, a odgovor na to šta je bolje zavisi isključivo ...

... od toga kakve rezultate želite da postignete, piše Ženski Magazin.

Obje aktivnosti daju iste rezultate koji se samo postižu drugačijim intenzitetom i količinom utrošenog vremena. Među njima su gubitak kilograma i održavanje željene tjelesne težine, više energije, bolje i kvalitetnije spavanje, snižavanje krvnog pritiska i holesterola, smanjenje rizika od infekcija i bolesti, kao i podizanje imuniteta i povećanje mišićne mase.

Ukoliko želite da izgubite kilograme, trčanje je svakako bolja opcija jer ćete brže postići željene rezultate, ali i lakše, pa i duže čete zadržati izgled koji ste postigli.

S druge strane, osobe koje se opredjele za brže hodanje, kako je pokazalo nekoliko istraživanja, imaju bolje zdravstvene rezultate, a pogotovo kada je krvni pritisak u pitanju. Ujedno, ovaj vid aktivnosti preporučuje se osobama koje imaju probleme sa zglobovima, koljenima i kukovima, ne samo zbog manjeg pritiska, već i zato što mišići koji se razvijaju hodanjem pomažu u smanjenju tegova na tim mjestima.

Istovremeno, nije na odmet da u obzir uzmete i neophodne pripreme za obje aktivnosti. Istezanje je svakako obavezno, ali trčanje definitivno podrazumjeva ozbiljnije zagrijavanje, a nerijetko je za njega potrebno i više vremena, prenose Nezavisne.

Dakle, samo razmislite šta je to što zapravo želite da postignete vježbanjem, pa iskalkulišite sve bitne faktore. Uvijek možete da kombinujete obje aktivnosti, pa raspodjelite dane u nedjelji u zavisnosti od krajnjih rezultata kojima težite.

Šta god da odaberete teško da ćete pogriješiti, samo nemojte da zanemarite istezanja i zagrijavanje bez obzira koliko dugo praktikujete bilo koju aktivnost.

Visoke su temperature

Kako da prepoznate da imate sunčanicu

Moguće komplikacije

Kako vrućina djeluje na mozak?