Rekreacija

Ublažite menstrualne grčeve uz trening kod kuće

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ublažite menstrualne grčeve uz trening kod kuće

Možda vam zvuči čudno i neizvodljivo zbog intenziteta bola, ali lakši trening vam mnogo može pomoći kod menstualnih grčeva koji se dešavaju usljed kontrakcija mišića materice (zbog izbacivanja krvi).

Vjerovatno je vježbanje posljednja stvar koja vam pada na pamet u tim trenucima, ali ovo je nešto što provjereno radi i naravno ne zahtijeva odlazak do teretane.

Studije pokazuju da vježbanje može biti optimalan tretman za simptome predmenstrualnog sindroma (PMS) i menstrualnog bola. Kretanje tokom menstruacije može imati neke konkretnije prednosti kao što su smanjenje bola, bolova, grčeva i upale jer će se pomoću njih regulisati prokrvljenost karlice.

1. Istezanje donjeg dijela leđa i gluteusa

Ovaj potez može pomoći u ublažavanju napetosti koja se može razviti u vašim mišićima zbog grčeva i nadimanja tokom menstruacije. Ovde ćete otvoriti spoljašnje bokove, rebra, stomak i leđa.

Počnite sa lijevom nogom ispruženom pravo napred, a desnom nogom unazad. Desno stopalo savijte u prstima i lagano savijte koljeno lijeve noge. Lijevu ruku ispružite ravno pravo, a desnu podignite iznad glave. Zamahnite kukovima udesno, a istovremeno desnu ruku podižite i spuštajte. Stopalo i koljeno ostaju savijeni. Ponovite 6-8 puta na obe strane.

2. Most

Ovo može podstaći protok krvi dalje od karlice i donjeg abdomena gdje osjećamo pritisak i punoću. Otklanja težinu dna karlice i može pomoći u smanjenju grčeva i nagomilane upale u tom području. Ovo je nježna inverzija koja se održava samo kratko – međutim, uvijek preporučujemo da slušate svoje tijelo i ako vam je ovaj pokret neprijatan tokom menstruacije, uvijek ga možete preskočiti.

Ležeći, savijte koljena tako da obje noge budu ravno na podu. Ruke postavite uz telo tako da vam prsti budu baš ka petama. Gluteus odižite od prostirke i vraćate karlicu dole. Ponovite 8-10 puta.

3. Ljuljanje

Lezite na leđa i primaknite koljena grudima, a zatim ih "zagrlite" rukama. Napravite nekoliko punih ciklusa disanja. Ljuljajte se lijevo-desno nekoliko minuta.

4. Sjedenje na petama i istezanje

Kleknite, a zatim sjedite na pete. Ruke ispružite ravno napred, a čelo spustite na pod. U ovoj joga pozi ostanite 2-5 minuta.

(Čuvajzdravlje.ba)