3 ukusna i zdrava recepta od cvekle

1. Kisela cvekla na sirovojelski način
Svi znamo za kiselu cveklu. Ali kako pripremiti cveklu tako da sačuvamo njezine vrijedne sastojke? Isprobajte ovaj recept kisele cvekle na sirovojelski način.
Sastojci:
2 cvekle
1 svježi čili
1 čaša rižinog octa
1/4 čaše smeđeg šećera
1 svježi list lovra
1/2 žličice papra
sol
Priprema:
– Operite, ogulite i tanko narežite cveklu. Stavite u staklenku.
– U loncu zakuhajte ocat, nasjeckani čili, šećer, papar i lovorov list.
– Prelijte cveklu sa vrelim octom i začinima.
– Dobro zatvorite staklenku.
Držite cveklu na tamnom hladnom mjestu
Rok trajanja: mjesec dana
2. Pikantna cvekla sa češnjakom
Ovu pikantnu cveklu možete namazati na kruh ili servirati uz druga jela. Jednostavna je za pripremiti, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
Sastojci:
2 cvekle
3-4 češanja bijelog luka
majoneza veganska (Omegol ili druga)
sol
Priprema:
– neoguljenu cveklu kuhati u vodi sa malo octa (da bi zadržala svoju boju) dok ne postane mekana
– izvaditi iz vode, ohladiti, oguliti i naribati na sitnom ribežu
– cveklu promiješati sa zgnječenim ili naribanim češnjakom, majonezom i soli.
U ovu salatu po želji možete dodati ribani sir (70-100 gr), drobljeni orah i/ili grožđice. Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana.
3. Bogata ruska salata od cvekle (na vegetarijanski način)
Bez ove šarane salate je apsolutno nemoguće zamisliti Božićni stol u Rusiji. Priprema ove salate zahtjeva puno vremena, zbog toga obično se pravi samo za posebne dane. Na sreću, možete ju pripremiti dan prije Božića i držati u hladnjaku.
Sastojci:
cvekla – 1 kg
mrkva – 1 kg
sir ili tofu – 500 g
krumpir – 1 kg
veganska majoneza Omegol (ili Mileram i jogurt)
Priprema:
– Povrće operite u hladnoj vodi. Ne gulite ga i ne režite!
– Svaku vrstu povrća kuhajte u posebnom loncu, dok ne postane mekano (probajte sa nožem ili vilicom).
– Izvadite iz vode i dobro ohladite (povrće možete skuhati i dan prije, a sljedeći dan napraviti salatu).
– Dobro ohlađeno povrće ogulite sa nožem.
– Svaku vrstu povrća naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na dva dijela
– Sir također naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na pola.
Uzmite veliki plitki tanjur. Sada slažite povrće sloj po sloj, na sljedeći način:
krumpir
majoneza
mrkva
majoneza
sir
majoneza
cvekla
majoneza
Ponovite još jedan put. Zadnji sloj cvekle dobro premažite majonezom i ukrasite peršinom (po želji).
Napomena:
Unutrašnje slojeve salate premažite tankim slojem majoneze, inače će salata biti premasna.
Umjesto majoneze možete napraviti umak od Milerama i jogurta (1:1). Promiješajte Mileram i jogurt, dodajte sol, šećer, papar, kurkumu, asafoetidu, crnu sol i druge začine po želji.
Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Samo ju trebate pokriti da se gornji sloj cvekle ne osuši.
– See more at: http://vijesti.ba/clanak/299928/3-ukusna-i-zdrava-recepta-od-cvekle#sthash.wcO4dknK.dpuf
Povezani članci
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna....
Tjestenina ne goji, može biti zdrava u ishrani
Kako se navodi u najnovijim istraživanjima, ako vam je u ishrani tjestenina na meniju, ne treba da brinete, jer ona...
Ovi plodovi su “prirodne superzvijezde”
Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno. Prema izvještaju CDC-a,...
Ovih pet znakova na licu nepogrešivo ukazuju na masnu jetru
Poznato je da do masne jetre dolazi zbog skladištenja dodatne masnoće, a kod većine to ne daje nikakve simptome. Masna...