8 najzdravijih namirnica na planeti

U današnje vrijeme prodavnice su pune genetski modifikovane hrane i namirnica punih otrova, pa je sve teže hraniti se zdravo.
Kako biste očuvali zdravlje, dovoljno je da znate spisak namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam. Potrudite se da ih što češće imate na meniju prenosi Kurir.
Limun
Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola.
Savjet: Dodajte kriščicu limuna šoljici zelenog čaja. Citrusi u tijelu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz čaja za čak 80 odsto!
Čokolada
Zašto je zdrava: Nekoliko kockica dnevno može sniziti visok krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.
Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53,5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.
Brokoli
Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je važan za očuvanje kostiju i sprječava razvoj malignih bolesti.
Savet: Ukoliko podgrijete brokoli u mikrotalasnoj, on će zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuhanjem, zadržava samo 66 odsto tog vitamina.
Krompir
Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline, koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Ovo povrće je prepuno i vitamina A, koji je zadužen za jačanje imuniteta.
Savjet: Ohladite ga prije nego što ga pojedete. Tako možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađen krompir nakon jela pomoći da potrošite 25 odsto više masnoće nakon obroka.
Orasi
Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.
Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.
Špinat
Zašto je zdrav: Zbog vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.
Savjet: Česta konzumacija špinata, zbog kompleksa vitamina B koji sadrži, poboljšaće kvalitet vaše kose, kože i noktiju.
Luk
Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija poput ešerihije koli.
Savjet: Luk koji se prekuha gubi mnoštvo nutrijenata.
Povezani članci
Šta se dešava sa tijelom kada svakodnevno jedete orahe
Svakodnevno jedenje oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako je u pitanju alergija ili intolerancija na ovu namirnicu. Ako to...
Doktor otkriva kojom hranom treba započeti dan
Veza između hrane i misli defintivno postoji, autofagija je sve više zastupljena, međutim, postavlja se pitanje da li je to...
Pet dobrobiti nara – jesensko voće puno antioksidansa
Ljekovita svojstva nara iskorištena su kroz historiju, koja seže hiljadama godina unazad. Nar je u sezoni od septembra do januara....
Osvježava dah i potiče izbacivanje tečnosti: Sjeme ove biljke obavezno uvrstite u ishranu
Komorač je biljka iz porodice mrkve, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno...