Enterovirusna infekcija

Česta dječija bolest - Bolest usta, šaka i stopala

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Kako se ljeto približava, povećava se i rizik od enterovirusnih infekcija, među kojima je jedna od češćih bolest usta, šaka i stopala. Ova zarazna bolest često se širi među djecom u jaslicama i vrtićima, što znači da će mnogi mališani teško izbjeći ovu neugodnost.

Pred nama je sezona kada se povećava rizik od zaraznih bolesti, a jedna od češćih je virusna infekcija koja se općenito naziva "bolest usta, šaka i stopala". Ova oboljenja su obično blaga, a najčešći uzročnik je Coxsackie virus.

Simptomi i znakovi

Glavno obilježje ove bolesti su promjene u ustima te osip po stopalima i šakama.
Osipu obično prethode temperatura i grlobolja.
Djeca se ponekad mogu osjećati „gripozno“, odnosno malaksalo.
Ovisno o broju i veličini promjena u ustima, prisutna je jača ili blaža grlobolja, a time i gubitak apetita.

Po pitanju promjena na šakama i stopalima, one mogu biti različite. Mogu biti brojne ili jedva primjetne, crvene, tamnije ili tek malo tamnije od boje kože, u obliku kvržica ili mjehura. Uglavnom su bolne ili čak svrbe, iako svrbež nije tipično obilježje bolesti. Ponekad se mogu javiti i povraćanje i bolovi u trbuhu.

Kako se infekcija širi?

Inkubacija, to jeste period od kada virus uđe u tijelo do pojave prvih simptoma, relativno je kratak i obično traje između tri do šest dana.

Zaraza se obično događa putem bliskog kontakta sa pljuvačkom ili nosnim sekretom zaražene osobe, dodirivanjem kožnih promjena te preko prljavih ruku, gdje dolazi do fekalno-oralnog prijenosa virusa.

Dijagnosticiranje i liječenje bolesti

Dijagnoza se najčešće postavlja klinički, a prisutnost virusne DNA može se potvrditi PCR testom na brisu ždrijela.

Bolest obično traje između sedam do deset dana. Terapija se uglavnom fokusira na olakšavanje simptoma, kao što su hidracija i primjena antipiretičkih lijekova za snižavanje temperature. Lokalni tretmani osipa nisu posebno učinkoviti. Većina slučajeva je blaga, a komplikacije su rijetke. U rijetkim ekstremnim situacijama može doći do upale središnjeg nervnog sistema.

Jedna od rijetkih komplikacija, iako mnogo češća od ozbiljnijih, je gubitak noktiju na rukama i nogama, što se može dogoditi četiri do osam sedmica nakon pojave bolesti.

Prevencija

Jedina prevencija je higijena i izbjegavanje kontakta s oboljelima. No, s obzirom na lako širenje unutar dječjih kolektiva, bolest je zapravo teško izbjeći.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba