Može li riblje ulje spriječiti pojavu alergija u ranom djetinjstvu?
Uzimanje dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline tokom trudnoće možda može promijeniti imunološki sistem novorođenčadi prije nego se alergijske reakcije formiraju, posebno za one koji imaju genetsku sklonost stvaranja imunoglobina E (IgE). Pojedinci s alergijama posredovanima s IgE imaju i znakove i simptome alergije, kao i pozitivan kožni test na alergen.
Alergije su važan problem javnog zdravstva, koji opterećuje pojedinca, društvo i troškove zdravstva. Alergijske bolesti uključuju alergije na hranu, ekcem (atopijski dermatitis), astmu ili teško disanje, kao i alergijski rinitis. Mnoge alergije iz djetinjstva pojavljuju se i u odrasloj dobi, piše cochrane.org.
Trudnice, posebno one iz zapadnih zemalja, ne jedu dovoljno ribe i alergijske bolesti su u porastu u periodu otkad trudnice jedu nedovoljne količine ribe. Nerođena djeca dobivaju hranjive tvari preko majke, što čini prehranu majke važnom. Ako bi žene uzimale dodatke prehrani s omega-3 masnim kiselinama morskog podrijetla, to bi možda moglo biti važno u prevenciji razvoja alergija u djece.
Rezultati analiziranih istraživanja pokazuju da uzimanje dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline morskog podrijetla tijekom trudnoće i / ili dojenja u ima malen učinak na sprječavanje alergijskih bolesti kod djece. Međutim, došlo je do smanjenja nekih rezultata kao što su alergije na dječju hranu tokom prve godine djeteta, kao i smanjenja učestalosti ekcema u djece s višim rizikom od alergija, u žena koje su koristile omega-3 suplementaciju. Trenutno nema dovoljno dokaza koji potvrđuju da dodatci prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline morskog podrijetla smanjuju alergije u djece ako ih uzimaju žene tokom trudnoće i / ili dojenja.
U pogledu sigurnosti za majku i dijete, omega-3 masne kiseline morskog podrijetla ne povećavaju rizik krvarenja poslije porođaja ili infekcija u ranom djetinjstvu.