SENZIBILNA, MUDRA I EMPATIČNA

Razumijevanje visoko osjetljive djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Visokoosjetljivost kod djece postaje sve više prepoznata kao važan aspekt individualne raznolikosti. Za neke roditelje i odgajatelje, razumijevanje visokoosjetljivosti može biti ključno za pružanje podrške djetetu i osiguravanje njihoe dobrobiti i uspjeha.

Visokoosjetljiva djeca imaju posebno osjetljiv nervni sistem koji ih čini osjetljivijima na vanjske podražaje poput buke, svjetla, mirisa i emocionalnih iskustava. Ova djeca često reaguju intenzivnije na svoje okruženje, što može izazvati osjećaje preplavljenosti, tjeskobe ili stresa. Važno je razumjeti da visokoosjetljivost nije poremećaj, već karakteristika koja se može manifestirati na različite načine kod različite djece.

Koje su osobine izrazito osjetljive djece?
 
Svako je dijete jedinstveno, pa je tako i svako visoko osjetljivo dijete različito i može pokazivati ​​različite osobine. U nastavku su navedene neke od najčešćih:
 
Osjetljivost na podražaje

Visoko osjetljiva djeca osjetljiva su na vanjske podražaje (svjetlo, dodir, okus, miris, zvuk). Zbog toga brzo postaju pretjerano stimulirana i umorna.

Ne podnose buku, užurbano okruženje, lako se preplaše i vrlo su osjetljiva na bol. Često im smeta odjeća koja svrbi, šav na čarapi ili etiketa na majici, a ako u igri zaprljaju odjeću žele se odmah presvući. Zbog velike osjetljivosti na podražaje, djeca preferiraju mirnije okruženje i često biraju tihe aktivnosti ili se povlače te uživaju biti u prirodi.

Perceptivnost

Visoko osjetljiva djeca brzo i lako uočavaju detalje, na primjer primijete promjenu u prostoru ili u izgledu osobe. Ne mora to uvijek biti nešto vizualno, neka djeca, recimo, vrlo brzo uočavaju mirise, zvukove ili okuse.
 
Znatiželja

Vrlo osjetljiva djeca često su znatiželjna i postavljaju puno pitanja, razmišljaju korak dalje, sagledavaju posljedice nečega i žele znati sve, po mogućnosti detaljno.
 
Osjetljivost na raspoloženja drugih

Jedna od češćih osobina vrlo osjetljive djeca je osjetljivost na osjećaje i raspoloženja drugih. Brzo osjete da nešto nije u redu s nekim i tada mogu pokazati veliko saosjećanje.

Intenzivno doživljavanje i intuitivnost
 
S obzirom na to da su visoko osjetljiva na podražaje, informacije intenzivnije prolaze kroz njihova čula što im omogućuje intenzivno doživljavanje stvari. Mogu intenzivno uživati ​​u malim stvarima, ali se mogu, na primjer, i jako naljutiti. Brzo su duboko dirnuti i često reaguju iz svoje intuicije.

Poteškoće s iznenađenjima i promjenama
 
Većina vrlo osjetljive djece ne voli iznenađenja i promjene. Vole predvidljivost i strukturu. Za njih može biti teško nositi se s velikim promjenama kao što su selidba, razvod roditelja, promjena grupe u vrtiću ili razreda u školi i slično.

Perfekcionizam
 
Perfekcionizam je čest kod vrlo osjetljive djece. Ona često podcjenjuju vlastite kvalitete i talente, a perfekcionizam ih može dovesti do straha od neuspjeha.

Ključno je pružiti podršku visokoosjetljivoj djeci kako bi se osjećala prihvaćeno i sigurno u svom okruženju. To može uključivati prilagođavanje okoline kako bi se smanjili potencijalni izvori stresa, kao što su tišina i mirna mjesta za odmor i oporavak. Također je važno osigurati emocionalnu podršku i razumijevanje, te poticati dijete da izrazi svoje osjećaje i potrebe.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba