nova studija

Hemikalija pronađena u tamnoj čokoladi usporava starenje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Hemikalija pronađena u tamnoj čokoladi mogla bi pomoći u usporavanju starenja, sugerišu naučnici.

Studija je proučavala nivoe teobromina - spoja koji se nalazi u kakaovcu - u krvi i usporedila ih s markerima biološkog starenja, koji pokazuju koliko je tijelo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života.

Iako stručnjaci ne bi savjetovali ljudima da jedu više čokolade, rekli su da bi nalazi mogli pomoći u otkrivanju svakodnevnih namirnica koje "sadrže tragove zdravijeg i dužeg života".

Teobromin je "relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent" koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produljenim životnim vijekom, rekli su naučnici, prenosi agencija dpa.

Međutim, provedeno je ograničeno istraživanje o njegovom utjecaju na ljude.

Analiza, koju su proveli stručnjaci s King's Collegea u Londonu, obuhvatila je 509 ljudi u Britaniji i 1160 ljudi iz studije Kora u Njemačkoj.

Naučnici su rekli da su pronašli "značajnu povezanost" između nivoe teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.

Vodeći naučnik na King's Collegeu u Londonu Ramy Saad, koji je ujedno i doktor kliničke genetike, rekao je:

- Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sljedeća važna pitanja su što stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovaj pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, i šire, o uobičajenim i rijetkim bolestima.

Jordana Bell, profesorica epigenomike na King's Collegeu u Londonu, rekla je kako "studija pronalazi veze između ključne komponente tamne čokolade i dužeg ostajanja mlađima".

- Iako ne kažemo da bi ljudi trebali jesti više tamne čokolade, ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i duži život.

Naučnici su također testirali druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin.

Tim sada istražuje je li učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili spoj stupa u interakciju s drugim kemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola.

Polifenoli su snažni antioksidansi koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba