naučnici
VODITE RAČUNA
Naučnici objasnili šta unosite u organizam jedući tunjevinu iz konzerve
Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično!
Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.
Jedn...
u čemu je tajna
Naučnici objasnili da li način na koji siječemo hranu utiče na njen ukus
Da bismo razumjeli kako se to dešava, prvo je važno uzeti u obzir da su ukus i miris dvije različite stvari. Ukus je čulo i uključuje specijalizovane receptore na jeziku. Miris, s druge strane, može uključivati mnogo različitih senzacija ta...
nova studija
Naučnici tvrde da su ušli u trag glasovima koje čuju ljudi sa shizofrenijom
Naučnici već dugo sugerišu da osobe sa shizofrenijom i drugim poremećajima čuju glasove kojih nema jer njihovi mozgovi imaju problema s razlikovanjem vlastitih unutarnjih misaonih procesa od vanjskih glasova, zbog čega im se čini da im se o...
Naučnici koristili AI
Revolucija u biohemiji: Nobelova nagrada za inovacije u strukturi proteina
Nobelov komitet pohvalio je Davida Bakera za dovršavanje “skoro nemogućeg poduhvata izgradnje potpuno novih vrsta proteina,” a Demisa Hassabisa i Johna Jumpera za razvijanje AI modela koji predviđa složene strukture proteina – problem koji...
Šta sprečava da živimo duže?
Otkriven maksimalni životni vijek ljudskog bića: Naučnici dali konkretan broj
Najdugovječnija osoba na svijetu do sada je bila Francuskinja Jeanne Calment. Međutim, više od 122 godine koliko je živjela, možda je samo donja granica.
Barem tako sugerišu rezultati studije objavljene prije nekog vremena u Nature Communi...