Poznata karakteristika

Istraživanje otkrilo da promjena glasa otkriva čestu bolest

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Način na koji govorimo često može otkriti više o našem zdravstvenom stanju nego što bismo to mogli zamisliti. Nedavno istraživanje koje je provela klinika Mayo pokazalo je da dijabetes tipa 2 može značajno uticati na glasovne karakteristike ljudi koji boluju od ove bolesti.

Naučnici su iz Kanade proveli intrigantan eksperiment koji je uključivao 267 učesnika, od kojih je 75 imalo dijabetes tipa 2. Tokom dvije sedmice, učesnici su snimali istu rečenicu na diktafon nekoliko puta dnevno. Sveukupno je prikupljeno gotovo 18.500 snimaka, a zatim su naučnici koristili naprednu analizu podataka i umjetnu inteligenciju kako bi istražili promjene u govoru prema 14 različitih parametara.

Rezultati su bili iznenađujući: umjetna inteligencija je s visokom tačnošću uspjela identifkovati učesnike s dijabetesom samo na temelju njihovog glasa. Stopa tačnosti za prepoznavanje žena s dijabetesom bila je 89%, dok je kod muškaraca iznosila 86%. Ove stope su čak i bolje nego standardno testiranje glukoze u krvi, koje ima stopu tačnosti od 85%.

Jedna od ključnih karakteristika glasa kod osoba s dijabetesom bila je promuklost, napetost ili čak privremeni gubitak glasa. Kod muškaraca su zapažene promjene u jačini glasa koje su ponekad bile podrhtavajuće prirode. S druge strane, kod žena su najizraženije bile promjene u visini glasa.

Naučnici vjeruju da visoka koncentracija glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom može uzrokovati oštećenje mišićnih vlakana glasnica, što se očituje u ovim karakterističnim promjenama u govoru.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba