Sarajevo

KCUS: Klinici za hemodijalizu donirani aparati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Press
Klinici za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas su isporučena dva hemodijalizna aparata, koje je doniralo Udruženje „Izvor dobročinstva“ BiH uz sponzorstvo naroda Kuvajta.

Prema riječima Ismira Karage, predsjednika Udruženja „Izvor dobročinstva“ najbolja pomoć je ona za koju se zna da je došla u prave ruke.

„Ovi aparati poslužit će velikom broju pacijenata. Ono što me raduje jeste vaša profesionalnost od prvog dana i želim da se zahvalim u ime našeg Udruženja menadžmentu KCUS“, rekao je Karaga i dodao da ovo neće biti jedini projekat sa KCUS.   

Kako kaže prim. dr. sc. med. Vahidin Šahović, u zamijeni šefa Klinike, ovi aparati doprinijet će kvaliteti liječenja vrlo osjetljive dijalizne populacije pacijenata. Trenutno Klinika ima 239 pacijenata na hroničnom programu hemodijalize.

„ U protekloj godini urađeno je 34.743 hronična hemodijalizna tretmana, 1073 akutne hemodijalize, 265 akutnih kontinuiranih dijalitičkih metoda, 154 plazmafereze, 134 hemoperfuzije, plasirano je 586 privremenih i tuneliranih katetera za hemodijalizu, a deplasirano je 285 katetera. Dijalize se obavljaju u četiri smijene, osim lokaliteta

na Ilidži, gdje se rade u jednoj smijeni. Od aprila ove godine zbog nedostatka ljekarskog kadra, a kako bismo mogli organizovati nesmetano funkcionisanje Klinike i pružili kvalitetnu uslugu našim pacijentima,  jednu smjenu hemodijaliznih pacijenata iz Satelitskog dijaliznog centra na Ilidži prebacili smo na Kliniku za hemodijalizu u DIP-u“, naveo je prim. dr. sc. med. Šahović.  

Pored svakodnevnog obavljanja standardnih hemodijaliza, na Klinici se rade i akutne dijalitičke metode u intenzivnim njegama u KCUS-u kod kritično oboljelih pacijenata kao i plazmafereze za teške bolesnike hematološke i neurološke klinike.

Također, na Klinici se realiziraju i metode hemoperfuzije kod pacijenta koji su na hroničnoj hemodijalizi u cilju poboljšanja opšteg stanja i bolje pripreme za presađivanje organa, te i kod pacijenta u jedinicama intenzivnog liječenja i onima koji su podvrgnuti kardijalnoj operaciji u cilju uklanjanja medijatora upale i citokina čime se spriječavaju komplikacije, skraćuje se postoperativni oporavak te povećava šansa za preživljavanje.

Uručenju donacije prisustvovala je i prof. dr. Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS, koja se ovom prilikom zahvalila predstavnicima Udruženja i narodu Kuvajta.

„Ovaj vid solidarnosti i donacija su od posebenog značaja, jer je hemodijaliza vitalna terapijska procedura koja zamjenjuje oštećenu funkciju bubrega. U KCUS se svakodnevno zbrinjava veliki broj pacijenata iz cijele Federacije BiH i dijela Republike Srpske i možemo se pohvaliti da uprkos nekim poteškoćama uspjevamo pružiti zdravstveni uslugu našim pacijentima“, navela je prof. dr. Maksić.  

Na Klinici za hemodijalizu nema evidentiranih pacijenata na listi čekanja za zdravstvene usluge iz oblasti dijagnostike i specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba