who analiza

U Gazi hitno potrebna rehabilitacija i obnova zdravstvenog sistema

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Anadolija
Prema analizi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o vrstama ozljeda koje su posljedica iz tekućeg sukoba u Gazi, procjenjuje se da najmanje jedna četvrtina ili 22 500 povrijeđenih u Gazi do 23. jula ima ozljede koje mijenjaju kvalitetu života i zahtijevaju rehabilitaciju. 

Analiza "Procjena potreba za rehabilitacijom traume u Gazi koristeći podatke o ozljedama od timova hitne medicinske pomoći" je pokazala da su teške ozljede udova, procijenjene na između 13 455 i 17 550, glavni pokretač potrebe za rehabilitacijom. Mnogi od povrijeđenih imaju više od jedne povrede. Prema izvještaju, također se dogodilo između 3105 i 4050 amputacija udova. Veliki porast ozljeda kičmene moždine, traumatske ozljede mozga i velikih ozljeda od opekotina doprinose ukupnom broju ozljeda koje mijenjaju život, što uključuje hiljade žena i djece.

"Ogroman porast potreba za rehabilitacijom događa se paralelno sa tekućom decimacijom zdravstvenog sistema", rekao je dr Richard Peeperkorn, predstavnik SZO na okupiranoj palestinskoj teritoriji. “Pacijenti ne mogu dobiti njegu koja im je potrebna. Usluge akutne rehabilitacije su ozbiljno poremećene, a specijalizovana nega za složene povrede nije dostupna, što dovodi u opasnost živote pacijenata. Hitno je potrebna hitna i dugoročna podrška za rješavanje ogromnih potreba za rehabilitacijom.”

Trenutno, samo 17 od 36 bolnica ostaje djelomično funkcionalno u Gazi, dok su primarna zdravstvena zaštita i usluge na nivou zajednice često obustavljene ili učinjene nedostupnima zbog nesigurnosti, napada i ponovljenih naloga za evakuaciju.

Jedini centar za rekonstrukciju i rehabilitaciju udova u Gazi, koji se nalazi u medicinskom kompleksu Nasser i podržan od strane SZO, postao je nefunkcionalan u decembru 2023. zbog nedostatka zaliha i specijaliziranih zdravstvenih radnika koji su bili prisiljeni napustiti u potrazi za sigurnošću, a kasnije je ostavljen oštećen nakon racija u februaru 2024. Tragično, veliki dio rehabilitacijske radne snage u Gazi je sada raseljen.

Izveštaji pokazuju da je do 10. maja ubijeno 39 fizioterapeuta. Usluge bolničke rehabilitacije i protetike više nisu dostupne, a broj ljudi s ozljedama kojima su potrebni pomoćni proizvodi daleko premašuje opremu koja je dostupna u Gazi. Partneri izvještavaju da su zalihe osnovnih pomoćnih proizvoda kao što su invalidska kolica i štake ponestalo i da je teško dopuniti zalihe zbog ograničenog protoka pomoći u Gazu.  

Analiza se fokusira isključivo na nove povrede zadobivene od eskalacije neprijateljstava u oktobru 2023. Međutim, desetine hiljada Palestinaca u Gazi su već prije toga živjeli s postojećim hroničnim stanjima i oštećenjima, što ih je dovelo u značajan rizik zbog nedostatka odgovarajuće usluge.

Procjene u analizi koristit će SZO i partneri za planiranje porasta usluga vezanih za rehabilitaciju i doprinose dugoročnom zdravstvenom planiranju i kreiranju politike.

Usred tekućih neprijateljstava, ključno je osigurati pristup svim osnovnim zdravstvenim uslugama, uključujući rehabilitaciju kako bi se spriječile bolesti i smrt. SZO ponavlja svoj poziv na prekid vatre, što je ključno za obnovu zdravstvenog sistema kako bi se nosio s rastućim potrebama.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba