Medicina

Vakcina protiv HPV-a efikasna i kod muškaraca i kod žena u prevenciji raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Vakcina protiv HPV-a, prvobitno namijenjena zaštiti žena od raka vrata materice, sada dobija priznanje i zbog svoje uloge u prevenciji karcinoma usta i grla kod muškaraca. Dokazi o efikasnosti ove vakcine kod muškaraca postaju sve jasniji, a nova istraživanja ukazuju na smanjenje incidencije ovih vrsta karcinoma kod vakcinisanih muškaraca u poređenju sa nevakcinisanim. Važno je napomenuti da su karcinomi usta i grla dvostruko češći kod muškaraca nego kod žena, što naglašava značaj ovog otkrića i potencijalne koristi koje vakcina može donijeti muškoj populaciji.

Za potrebe studije, istraživači su uporedili 3,4 miliona ljudi slične dobi - pola vakcinisanih naspram pola vakcinisanih - u velikom skupu zdravstvenih podataka. Kao što se očekivalo, vakcinisane žene imale su manji rizik od razvoja raka grlića maternice unutar najmanje pet godina od primanja vakcine. I za muškarce je bilo prednosti. Vakcinisani muškarci imali su manji rizik od razvoja bilo kojeg raka povezanog s HPV-om, poput raka anusa, penisa te usta i grla. Ovim vrstama raka potrebne su godine da se razviju pa su brojevi bili niski: bilo je 57 slučajeva raka povezanih s HPV-om među necijepljenim muškarcima — uglavnom raka glave i vrata — u usporedbi s 26 muškarca koji su primili HPV vakcinu, piše magazin Time.

Rezultati ova dva istraživanja objavljeni od strane Američkog društva za kliničku onkologiju će biti predmet rasprave na godišnjem sastanku u Chicagu narednog mjeseca. Druga studija ukazuje na porast stopa vakcinacija protiv HPV-a, ali i na značajno zaostajanje muškaraca u dobijanju vakcina u poređenju s ženama.

Vakcina se preporučuje djevojčicama, dječacima i mladima od 5. do 8. razreda osnovne škole radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Dodatno, ovisno o dostupnosti vakcine, vakcinacija protiv HPV-a je besplatno i za sve osobe od 9. do 25. godine starosti.

U drugom istraživanju, istraživači su proučavali stope vakcinisanja protiv HPV-a među mladima i odraslima koji su prijavili sami ili njihovi roditelji u sklopu velikog državnog istraživanja. Od 2011. do 2020. godine, stope procijepljenosti su porasle s 38 na 49 posto među ženama, dok su kod muškaraca porasle s 8 na 36 posto. "Primjena vakcina protiv HPV-a među mladim muškarcima povećala se više od četiri puta tokom posljednjeg desetljeća, iako stope cijepljenja još uvijek zaostaju za ženama", izjavio je koautor studije, dr. Danh Nguyen sa Univerziteta Texas Southwestern Medical Center u Dallasu.

Jasmin Tiro iz Medicinskog sveobuhvatnog centra za rak Univerzitetu u Chicagu, koja nije bila uključena u istraživanje, ističe važnost vakcinacije protiv HPV-a i za dječake i djevojčice radi smanjenja rizika od raka. Dodaje da mladići koji nisu vakcinisani još uvijek mogu primiti vakcinu  i naglašava važnost vakcinacije prije izlaganja virusu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba