Projekat MicroDrink

ZZJZ FBIH: "Svake godine se u okoliš ispusti oko 75.000 – 300.000 tona plastike"

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: ZZJZ FBIH
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine aktivno sudjeluje u Projektu MicroDrink – Izgradnja kapaciteta za upravljanje mikroplastikom u resursima pitke vode u Dunavskoj regiji s partnerima iz još 7 država  (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Srbija) s ciljem istraživanja uticaja onečišćenja mikroplastikom na okoliš, zdravlje živog svijeta, vodne resurese i ljudsko zdravlje.

U projektu ukupno sudjeluje 11 projektnih partnera i 19 pridruženih partnera iz 8 zemalja.

“Mikroplastika postaje sve veći onečišćivač, jer se svake godine ispusti u okoliš oko 75.000 – 300.000 tona plastike. Kontinuirana globalna emisija toksičnih spojeva mikroplastike su ozbiljna prijetnja okolišu, zdravlju živog svijeta i vodnih resursa te posljedično tome i zdravlju ljudi. Nedovoljna istraženost onečišćenja te štetnosti djelovanja mikroplastike u vodnim resursima kao izvorima javnog vodosnabdjevanja zahtjeva posebno upravljanje i njihovu zaštitu. S tim ciljem je i pokrenut projekt za uspostavljanje odnosno izgradnju kapaciteta za upravljanje onečišćenja mikroplastikom u resursima pitke vode u Dunavskoj regiji”, rekla je Slađana Šarac, dipl. ing. preh. tehn. pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu ekologiju i voditeljica Sektora zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Herceovine.

Šarac napominje da će se istraživanje u okviru projekta MicroDrink raditi u 9 pilot područja, koja će poslužiti za testiranje i demonstraciju usklađenog standardiziranog pristupa praćenja onečišćenja mikroplastikom u 3 klastera: krški vodni resursi, intergranularni vodni resursi i površinski /riječni vodni resursi.

Podsjetila je da je Direkcija za europske integracije BiH inaugurirala odobrene projekte iz Interreg Programa za Dunavsku regiju 2021. – 2027., uključujući i Projekat MicroDrink. Najavila je da će Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine od prosinca 2024. godine organizirati dvije velike nacionalne radionice u sklopu Projekta MicroDrink.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. dr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. izrazio je zadovoljstvo što Zavod, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, sudjeluje u Projektu MicroDrink te istaknuo značaj suradnje između partnera na Projektu. Rekao je da je to nastavak jačanja pozicije Zavoda na međunarodnoj razini kroz uključivanje u različite međunarodne inicijative, programe i projekte.

Podsjetimo, Projekt MicroDrink, odobren u prvom pozivu Interreg programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021.-2027., započeo je u siječnju 2024. godine. Projekt sufinancira Interreg program i Europska Unija.

Prvi sastanak projektnih partnera je održan u Zagrebu, Hrvatska, u organizaciji Hrvatskog geološkog instituta, kao vodećeg partnera,  u razdoblju 06. – 08. ožujka 2024. Drugi sastanak projektnih partnera održava se u Budimpešti, Mađarska, u razdoblju 08. – 10. listopada 2024., gdje je planirana zajednička obuka o uzorkovanju koja će poslužiti kao temelj za buduća istraživanja mikroplastike u okviru projekta.

Kroz projekt MicroDrink će se osigurati, ojačati i izgraditi kapaciteti upravljanja onečišćenjem mikroplastikom u vodnim resursima Dunavske regije te predložiti metodologije za prevenciju onečišćenja mikroplastikom u vodnim resursima, na osnovu dobijenih validnih rezultata analiza sadržaja toksičnih spojeva polimera mikroplastike u sirovoj i tretiranoj vodi za piće iz javnog vodosnabdjevanja.

Izradit će se  baza  podataka kroz projekt kojom će se djelovati na donosioce odluka na svim razinama vlasti i biti jedno od temeljnih izvješća za izradu Strategije EU upravljanja mikroplastikom te dokumenta EUMP Procjena rizika do 2029. godine, također  online baza podataka s kompletnim pregledom metoda uzorkovanja te analitičkim postupcima za praćenje mikroplastike u pitkim vodama.

Projektom MicroDrink će se uspostaviti temelji budućih aktivnosti praćenja mikroplastike i doprinijeti provedbi recentnih izmjena EU Direktive o vodi za piće koje se odnose na obvezu praćenja mikroplastike. Time će se zaštititi vodni resursi od toksičnih emisija iz mikroplastike s ciljem zaštite zdravlja ljudske populacije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba