4. oktobar

ZZJZ FBIH uvodi protiv Streptococcus pneumoniae, najvećeg uzročnika upale pluća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Prva radionica o uvođenju imunizacije za pneumokokna oboljenja, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH, održat će se u petak, 4. oktobra s početkom u 10 sati, u Hotelu Terme na Ilidži, a sudjelovanje su potvrdili zdravstveni djelatnici koji rade na imunizaciji u Kantonu Sarajevo

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine stručno je uredio i vodi seriju edukativnih radionica o uvođenju pneumokoknog vakcina u redovni imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje su namijenjen zdravstvenim radnicima u FBiH.

Edukativne radionice održavat će se tokom oktobra i novembra ove godine i u drugim gradovima i općinama Federacije Bosne i Hercegovine.

"Bakterija Streptococcus pneumoniae uzrokuje ozbiljne bolesti poput upale uha i pluća, meningitisa i sepse, koje mogu dovesti do dugotrajnih posljedica, pa čak i smrti, posebno kod male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunitetom.

Pneumokokne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je uvođenje pneumokoknog cjepiva, odlična vijest", navode iz Zavoda.

Cilj radionica je informisati i educirati zdravstvene radnike, posebno provoditelje imunizacije, ali i širu javnost o pneumokoku (Streptococcus pneumoniae) - bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, novoj vakcini protiv pneumokoka u redovnom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije protiv pneumokoka u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Dodatni cilj je doprinos prevenciji zaraznih bolesti, promociji imunizacije i unaprjeđenju i promovisanju zaštite zdravlja djece.

Radionice se organiziraju u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNICEF BIH, Europskom unijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom", navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba