Ljekovito

Prirodna pomoć za reumu i giht – vražja kandža i tamjan

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Reuma i giht su upalne bolesti koje mogu uzrokovati značajnu nelagodu i ograničiti svakodnevne aktivnosti. Iako postoji nekoliko konvencionalnih tretmana za ove bolesti, sve veći broj ljudi okreće se prirodnim metodama kako bi ublažili simptome i poboljšali svoje zdravlje. 

Vražja kandža je biljka koja se tradicionalno koristi za smanjenje upala i ublažavanje bolova, posebno u slučajevima reume i gihta. Glavni aktivni sastojci vražje kandže su harpagozidi, koji imaju protuupalno djelovanje i mogu pomoći u smanjenju otoka i boli u zglobovima.

Protuupalno djelovanje

Harpagozidi inhibiraju enzime koji su odgovorni za upalne procese u tijelu, što može smanjiti bol i otekline u zglobovima.

Ublažavanje boli

Redovna primjena vražje kandže može pomoći u smanjenju intenziteta bolova povezanih s reumom i gihtom, čineći svakodnevne aktivnosti lakšima.

Poboljšanje pokretljivosti

Zbog svojih protuupalnih svojstava, vražja kandža može pomoći u poboljšanju pokretljivosti zglobova, čime se olakšava kretanje i smanjuje osjećaj ukočenosti.

Tamjan

Tamjan je još jedna biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini radi svojih protuupalnih svojstava. Ekstrakt tamjana dobiva se iz kore drveta Boswellia serrata i također se pokazao učinkovitim u ublažavanju simptoma reume i gihta.

Smanjenje upala

Aktivni sastojci tamjana, posebno bosvelinska kiselina, djeluju protuupalno inhibirajući enzime koji uzrokuju upalu u tijelu.

Potpora zdravlju zglobova

Redovna konzumacija ili primjena ekstrakta tamjana može smanjiti oticanje i bol u zglobovima, čineći ga korisnim dodatkom u liječenju upalnih bolesti poput reume i gihta.

Antioxidativno djelovanje

Tamjan također ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti zglobova od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može doprinijeti općem zdravlju zglobova.
Kako koristiti vražju kandžu i tamjan?

Suplementi

Vražja kandža i tamjan dostupni su u obliku suplemenata (kapsule, tablete, prah) koji se mogu uzimati oralno prema preporuci nutricionista ili ljekarnika.

Kreme i gelovi

Za lokalno olakšanje boli i otoka, mogu se koristiti kreme i gelovi koji sadrže ekstrakte vražje kandže ili tamjana, nanoseći ih izravno na zahvaćena područja.

Čajevi

Vražja kandža i tamjan mogu se koristiti i u obliku čajeva. Prelije se vrućom vodom i ostavi da odstoji nekoliko minuta prije konzumacije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba