Blago prirode

Saveznik zdravlja: Prirodni lijek za jačanje imuniteta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ilustracija
Šipurak (lat. Rosa canina), poznat i kao divlja ruža, jedno je od najpoznatijih plodova u tradicionalnoj medicini i narodnoj upotrebi. 

Ovaj crvenkasto-narančasti plod raste na grmovima divlje ruže, najčešće u brdskim i planinskim predjelima Evrope, Azije i Sjeverne Afrike. Njegova vrijednost prepoznata je kroz vijekove zbog izuzetnih zdravstvenih beneficija, a danas se koristi u različitim oblicima – od čajeva do kozmetike i suplemenata.

Zdravstvene prednosti

Šipurak je prava riznica hranjivih materija, posebno bogata vitaminom C. Ovaj vitamin je ključan za jačanje imunološkog sistema, poboljšanje apsorpcije željeza te doprinosi zdravlju kože i zacjeljivanju rana. Zapravo, sadržaj vitamina C u šipurku može biti i do 20 puta veći nego u narandži, što ga čini izvanrednim prirodnim izvorom ovog vitalnog nutrijenta.

Pored vitamina C, šipurak sadrži i niz drugih korisnih spojeva kao što su antioksidansi, flavonoidi, karotenoidi i polifenoli. Ove supstance pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala, smanjuju rizik od upalnih procesa, jačaju kardiovaskularni sistem i čak pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti poput dijabetesa i artritisa.

Upotreba šipurka

Šipurak se najčešće koristi u obliku čaja, koji se pravi od osušenih plodova. Ovaj napitak je tradicionalno poznat po svojim osvježavajućim i blago kiselkastim svojstvima, a koristi se i kao prirodni lijek za jačanje imuniteta i borbu protiv prehlade i gripe. Osim čaja, šipurak se može koristiti i u pripremi džemova, sirupa, kompota pa čak i vina.

Ulje šipurka je također popularno u kozmetičkoj industriji. Dobiva se od sjemenki šipka i cijenjeno je zbog svojih hidratantnih i regenerativnih svojstava. Koristi se za tretman ožiljaka, bora i tamnih mrlja na koži.

Tradicionalna medicina i moderni suplementi

U narodnoj medicini, šipurak je stoljećima korišten za liječenje raznih tegoba, od probavnih problema do upala zglobova. Danas su proizvodi od šipurka, kao što su kapsule, prašci i ekstrakti, postali popularni suplementi koji se koriste za poboljšanje zdravlja zglobova, povećanje energije i jačanje imunološkog sistema.

Šipurak je mnogo više od lijepog ploda na grmu divlje ruže. Ovaj prirodni dar nudi širok spektar zdravstvenih beneficija, čineći ga neizostavnim dijelom svakodnevne ishrane i njege. 

Bilo da uživate u toploj šoljici čaja od šipka ili ga koristite kao dodatak prehrani, šipurak je pravi saveznik za očuvanje zdravlja i vitalnosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba