Posebno ako ste u menopauzi

Sok od cvekle može znatno unaprijediti vaše zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Konzumacija soka od cvekle bogatog nitratima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi jer pruža zdrav izvor nitrata biljnog porijekla, pokazalo je istraživanje s američkog Penn Statea.

Istraživanje je pokazalo da tijelo pretvara nitrate, prisutne u soku od cvekle, u dušikov oksid, koji pomaže u širenju krvnih žila i poboljšava protok krvi. Međutim, tokom menopauze dolazi do smanjenja nivoa estrogena, što može uticati na proizvodnju dušične kiseline, prenosi Newsweek.

U studiji provedenoj na 24 žene u postmenopauzi u dobi od 50 do 60 godina, naučnici su ispitivali uticaj soka od cvekle na zdravlje krvnih sudova. Ženama je najprije testirana vaskularna funkcija prije nego što su konzumirale dvije boce soka od cvekle, svaka od 70 mililitara, kao početnu dozu. Zatim su tokom sedam dana svako jutro pile jednu bocu koncentriranog soka od cvekle, koja je sadržavala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.

Nakon nekoliko sedmica, zamoljene su da piju sok od cvekle bez nitrata, a potom je ponovo ispitana njihova vaskularna funkcija. Rezultati su pokazali da je svakodnevno konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšalo protok krvi kod žena u postmenopauzi.

Ovi nalazi su posebno značajni za žene koje su prošle kroz menopauzu, s obzirom na to da neki standardni tretmani poput hormonske nadomjesne terapije nose određene rizike, uključujući moždani udar. Osim toga, istraživanje je važno jer većina žena u postmenopauzi provodi barem trećinu svog života u tom periodu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba