Breskva (Prunus persica) je među najčešćim voćem koje izaziva unakrsne alergijske reakcije usljed tzv. oralnog alergijskog sindroma (OAS).
Unakrsna reaktivnost između polena i hrane
Oralni alergijski sindrom nastaje zbog sličnosti između proteinskih struktura alergena iz polena i određenih proteina prisutnih u voću i povrću. U slučaju breskve, najčešći krivac je protein Pru p 1, koji pokazuje značajnu homologiju s alergenima brezinog polena (Bet v 1).
Prema istraživanju objavljenom u Journal of Allergy and Clinical Immunology (2008), do 70% pacijenata alergičnih na polen breze razvija reakcije prilikom konzumacije svježe breskve. Simptomi uključuju svrbež usana, nepca, oticanje jezika, ali u rijetkim slučajevima mogući su i ozbiljniji sistemski simptomi.
Studija koju su 2020. objavili Fernandez-Rivas et al. u Allergy naglašava da toplinska obrada breskve denaturira termolabilne proteine poput Pru p 1, što značajno smanjuje alergenost voća. Ipak, kod visoko osjetljivih osoba preporučuje se potpuna eliminacija sirove breskve iz ishrane.
Kao što ističe dr. Scott Sicherer s Icahn School of Medicine at Mount Sinai, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za prehrambene alergije "pacijenti s polenskim alergijama često nisu svjesni rizika koji nosi konzumacija određenih vrsta sirovog voća."
Rano prepoznavanje i dijagnostika putem skin prick testa i serumske specifične IgE analize, ključni su za prevenciju ozbiljnijih alergijskih reakcija kod ovih pacijenata.