Rijetka bolest

Da li tetovaže nose rizik dobijanja limfoma?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Tetovaže su umjetnički izrazi koji su postali jako popularni širom svijeta. No, kao i kod mnogih drugih aspekata života, postoje i rizici koji se mogu povezati s tetoviranjem. Jedan od nedavno istraženih potencijalnih rizika je povezanost između tetovaža i limfoma, tipa raka koji počinje u ćelijama imunološkog sistema.

"Važno je zapamtiti da je limfom rijetka bolest i da se naši rezultati primjenjuju na grupnm nivou. Rezultate treba provjeriti i dodatno istražiti u drugim istraživanjima, a takva istraživanja su u toku", rekla je Christel Nielsen, voditeljica istraživanja na Univerzitetu Lund.

Za istraživanje objavljeno u eClinicalMedicine, 11.905 učesnika je u anketi odgovorilo na pitanje o faktorima životnog stila kako bi se utvrdilo jesu li tetovirani. Čini se da je rizik povezan s tetovažama najveći za difuzni veliki B-stanični limfom (izlječivi rak koji počinje u bijelim krvnim ćelijama te se brzo razvija) i folikularni limfom (neizlječivi rak koji se sporo razvija).

Povezanost velikih tetovaža i raka

"Već znamo da - kada se boja za tetoviranje ubrizga u kožu, tijelo to tumači kao nešto strano što ne bi trebalo biti ondje, a imunološki sistem se aktivira. Veliki dio boje se prenosi dalje od kože, do limfnih čvorova gdje se taloži", objasnila je Nielsen i dodala: "Može se samo nagađati da tetovaža, bez obzira na veličinu, izaziva upalu niskog nivoa u tijelu, koja može izazvati rak. Stoga je složenije nego što smo u početku mislili."

Nielsen je rekla da njezina studija naglašava važnost nadzora nad hemijskim sastavom boje za tetoviranje. U SAD-u gotovo trećina odraslih ima tetovažu, uključujući 22 posto onih koji imaju više od jedne. Njen tim planira istražiti poveznice između tetovaža i drugih vrsta raka, kao i drugih upalnih bolesti.

Istraživanje predstavljeno prošle godine na godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka otkrila je potencijalnu povezanost između nekoliko velikih tetovaža i rizika od raka krvi. Rizik je bio posebno velik za ljude koji su se tetovirali u mladosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba