21. septembar

Danas Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Istraživanja provedena u Švedskoj i SAD-u sugeriraju kako novi krvni test može uz 96% tačnosti ukazati na prisutnost Alzheimerove bolesti u ranoj fazi razvoja.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se danas, 21. septembra, dok je cijeli mjesec proglašen mjesecom svjesnosti o ovoj bolesti.

Alzheimerova bolest je neizlječiva i progresivna neurodegenerativna bolest mozga koja se manifestira propadanjem kognitivnih funkcija, odnosno gubitkom pamćenja, poremećajem rasuđivanja i promjenama u osobnosti. To je ujedno i najčešća neurodegenerativna bolest.

S porastom starenja stanovništva i dužim životnim vijekom, neurodegenerativne bolesti, uključujući različite vrste demencija, postaju sve značajniji javnozdravstveni problem na globalnom nivou.

Istraživanja provedena u Švedskoj i SAD-u sugeriraju kako novi krvni test može uz 96% tačnosti ukazati na prisutnost Alzheimerove bolesti u ranoj fazi razvoja. Naučnici sa Univerziteta u Lundu i St. Louisu pojašnjavaju kako ovaj test je pružao jednako dobar uvid u stanje mozga ispitanika kao i PET sken. Rano otkrivanje Alzheimerove bolesti je ključno jer pruža više mogućnosti provođenja terapije.

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Svojim napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

U SAD-u bolest je četvrti uzrok smrti. Napada kratkotrajno pamćenje i uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase. Bolest je prvi opisao psihijatar Aloysius (Alois) Alzheimer 1906. godine, a prvi čovjek koji je obolio od bolesti je žena Auguste Deter, koja je umrla 8. travnja 1906. u 56. godini, koja je oko sedam godina prije smrti oboljela od Alzheimerove bolesti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba