novo istraživanje

Dijabetičari ne bi trebali bježati od krompira

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Rezultati nove studije dokazuju da se bijeli krompir može uključiti u ishranu osoba s dijabetesom tipa 2.

Novo istraživanje pokazalo je da je umjereno smanjenje nivoa glukoze u krvi natašte bilo prisutno kod učesnika istraživanja koji su jeli krompir, piše Cybermed. Učesnici studije također su pokazali poboljšanja u sastavu tijela, obimu struka i smanjenju otkucaja srca u mirovanju.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ove studije dokazuju da se bijeli krompir može uključiti u ishranu osoba s dijabetesom tipa 2 kada se zamijeni drugom hranom s visokim glikemijskim opterećenjem, poput bijele riže dugog zrna, prenosi gracija.ba

Također, valja istaknuti da nije bilo štetnih efekata, a pokazane su neke kardiometaboličke zdravstvene dobrobiti, koje su u skladu s onim što se očekivalo. Stoga dijabetičari ne bi trebali bježati od krompira.

Krompir je najbogatiji izvor prehrambenog kalija u zapadnjačkoj ishrani, a pokazalo se da ishrana bogata kalijem sprečava visoki krvni pritisak i razvoj dijabetesa tipa 2. Osim toga, ljuske krompira sadrže određenu vrstu vlakana koja se nazivaju „otporni škrob“, za koje se pokazalo da poboljšavaju kontrolu glukoze, profile lipida i osjećaj sitosti. Zbog ovih dodatnih zdravstvenih prednosti, stručnjaci preporučuju da se krompir jede s ljuskom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba