Obratite pažnju

Hepatitis: Manje poznati simptomi koji se posebno javljaju tokom noći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Hepatitis je ozbiljna upala jetre, vitalnog organa odgovornog za mnoge ključne funkcije u tijelu, uključujući detoksikaciju, sintezu proteina i probavu. Ovo stanje može nastati zbog različitih uzroka, uključujući virusne infekcije, prekomjernu konzumaciju alkohola, uzimanje određenih lijekova te autoimune bolesti. Hepatitis se može klasificirati kao akutni ili kronični, ovisno o trajanju i ozbiljnosti upale.

Razlikovanje akutnog i hroničnog hepatitisa

Akutni hepatitis je iznenadna i kratkotrajna upala jetre koja može biti ozbiljna, ali se u mnogim slučajevima može potpuno izliječiti.

Hronični hepatitis nastaje ako upala traje dulje od šest mjeseci i može uzrokovati dugotrajne zdravstvene probleme.

Manje poznati simptomi hepatitisa

Dok su žutica i bolovi u trbuhu poznati simptomi hepatitisa, postoje i drugi znakovi koji se mogu pojaviti na nogama i stopalima, a posebno noću:

Oticanje nogu i stopala: Hepatitis može uticati na sposobnost jetre da regulišr tekućine u tijelu, što dovodi do nakupljanja tekućine i vidljivog oticanja. Ako primijetite dugotrajno oticanje, važno je konzultirati liječnika.

Neuobičajna bol i nelagoda: Hepatitis može uzrokovati bol i nelagodu u nogama i stopalima, posebno tokom noći. Bol može varirati od blagih do jakih pulsirajućih i stalnih bolova.

Promjene na koži: Promjene boje ili neobični tragovi na nogama i stopalima mogu upućivati na probleme s jetrom. Hepatitis može uzrokovati tamnjenje ili žutilo kože zbog disfunkcije jetre.

Noćni grčevi: Grčevi u nogama koji se često javljaju noću mogu biti suptilan znak problema s jetrom. Hepatitis može uticati na ravnotežu elektrolita u tijelu, što može dovesti do grčeva u mišićima i nelagode.

Sindrom nemirnih nogu: Ovo stanje uzrokuje nekontroliranu potrebu za pomicanjem nogu, često praćenu nelagodom. Hepatitis može biti jedan od uzroka sindroma nemirnih nogu.

Prevencija hepatitisa

Za smanjenje rizika od hepatitisa, važno je praktikovati sljedeće mjere:

Dobra higijena: Redovno pranje ruku i izbjegavanje kontakt s kontaminiranim predmetima.

Izbjegavanje rizičnog ponašanja: Koristite zaštitu tokom spolnog odnosa i izbjegavajte dijeljenje igala ili drugih oštrih predmeta.

Vakcinacija: Vakcinisanje protiv hepatitisa A i B može značajno smanjiti rizik od infekcija.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba