savjeti

Jedan simptom demencije o kojem se ne priča dovoljno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Sindrom zalazećeg sunca je fenomen koji pogađa oko 20% osoba s demencijom, obično se manifestuje kasno poslijepodne ili rano navečer, kada sunce zalazi.

Osobe s demencijom mogu postati zbunjene, dezorijentisane i tjeskobne, često ne razumijući situacije oko sebe, što može dovesti do razdražljivosti i problema sa spavanjem.

Iako uzrok sindroma nije potpuno jasan, smatra se da je povezan s poremećenim cirkadijalnim ritmom, što može uzrokovati promjene u raspoloženju i fizičkoj aktivnost. Dodatni faktori koji mogu pogoršati simptome uključuju nedostatak rutine, određene lijekove, loše osvjetljenje, visoku razinu stresa, umor i nedostatak socijalne interakcije.

Preporučuje se održavanje dosljedne dnevne rutine, osiguranje dobre osvijetljenosti, minimiziranje stresa i stimulacije u večernjim satima te redovito izlaganje sunčevoj svjetlosti tokom dana.

"Ponesite sa sobom poznate, utješne predmete, poput porodičnih fotografija, ako osoba ide na neko novo mjesto i izvan svoje uobičajene rutine, jer joj to može pomoći da se umiri i da se osjeća opuštenije", neuropsihologinja April Krowel

Također je važno obratiti pažnju na osnovne potrebe osobe kako bi se spriječili simptomi sindroma. Ako sumnjate na delirij, važno je potražiti medicinsku pomoć, budući da se njegovi simptomi mogu razlikovati od sindroma zalazećeg sunca.

Umor i poteškoće sa spavanjem pogoršavaju ozbiljnost sindroma zalazećeg sunca.

Ako osoba ima poteškoća sa spavanjem noću, ponekad uvođenje dodatka melatonina oko 17 sati može biti korisno za neke oboljele.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba