Spriječite nastanak melanoma

Kako prepoznati mladeže koji mogu predstavljati opasnost ?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Mnogi ljudi imaju mladeže raspoređene po tijelu, s različitim brojem i to je obično ne izaziva zabrinutost. S vremenom se mogu pojaviti novi mladeži i važno je obratiti pažnju na njihove karakteristike. Prosječna osoba ima između 10 i 40 mladeža, koji mogu biti smeđi, crni, ružičasti, ravni, glatki, naborani ili izbočeni.

Mladeži se formiraju kada se ćelije kože grupišu zajedno umjesto da budu ravnomjerno raspoređene. Ove ćelije, poznate kao melanociti, proizvode melanin.

Postoje određeni znakovi koji upućuju na mogući melanom ili druge oblike raka kože. Mladeži koji se pojavljuju nakon 25. godine mogu predstavljati potencijalnu opasnost, a sljedeći su znakovi koji bi trebali potaknuti posjetu ljekaru:

  • Asimetričnost
  • Boja nije jednaka cijelom površinom
  • Mladeži veći od otprilike 6 mm
  • Nepravilne ivice mladeža
  • Promjene u veličini, boji, obliku, visini
  • Svrab i krvarenje

Kada posjetiti dermatologa ?

Preporučljivo je redovno pregledati mladeže, najmanje svake druge godine. Ako primijetite bilo kakve promjene na mladežu ili okolnom području, te ako postane bolan, važno je odmah zakazati pregled.

Rizik od melanoma može se povećati u određenim situacijama, na primjer, kod osoba s većim brojem mladeža koji imaju veću predispoziciju za karcinom. Također, osobe sa porodičnom historijom melanoma ili s neobičnim mladežima imaju povećanu opasnost.

Važno je zaštititi mladeže od sunca primjenom krema ili nošenjem odjeće.

Rano otkrivanje melanoma olakšava liječenje, zbog toga je važno odmah se konsultovati sa doktorom ako primijetite bilo kakve sumnjive promjene.

Samostalni pregled mladeža uz pomoć aplikacija poput SkinVision može biti koristan dodatak, ali ne zamjenjuje redovne posjete ljekaru.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba