Sir je generalno zdrav jer jer to mliječna namirnica bogata hranljivim sastojcima. U siru ima vrlo kvalitetnih proteina, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina B. Neke vrste sadrže korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Međutim, umjerenost je i kod sireva ključna, posebno kod punomasnih zbog dosta zasićenih masti.
Koliko sira treba jesti dnevno
Iako ne postoje stroga pravila za konzumiranje sira, porcija dnevno je dobro pravilo. Ta porcija je obično ¼ šolje rendanog sira, 30 g tvrdog sira ili ½ šolje mladog sira.
Na sajtu EatThis izdvajaju najzdravije vrste sireva.
Mozzarela
Skoro polovina težine mocarele je voda, pa je najbolja opcija kad su sirevi u pitanju. Toliko vode znači da mocarela ima manje kalorija, zasićenih masti i natrijuma u poređenju sa mnogim drugim čvršćim vrstama sira. Možete da je jedete u omiljenim italijanskim specijalitetima ili da je jednostavno iskombinujete sa svježim hljebom, čeri paradajzom i rukolom.
Sitni nemasni sir
Mladi sitni sir je među onim vrstama sa najviše proteina i najmanje masti, što ga čini popularnom dijetalnom hranom. Osim što je mladi sir bogat kalcijumom, sadrži leucin, esencijalnu amino-kiselinu za mišićnu masu. Možete da ga stavite u smuti, slane palačinke ili jednostavno dodate u salatu.
Švicarski sir
Bogat proteinima, čuveni švicarski sir je jedan od najzdravijih jer sadrži više vitamina B12 od drugih vrsta. Pritom, jedan je od rijetkih sireva sa vitaminom A, koji je hranljiva materija važna za imunosistem i oči. Zanimljivo je da se rupe u švicarskom siru formiraju od ugljen-dioksida tokom procesa starenja i, što su veće rupe u siru, to je jači ukus.
Čedar
Tvrdi stari čedar ima manje laktoze i lakši je za varenje. Pored toga, zreli čedar je bogat vitaminom K2, esencijalnim vitaminom za gustinu kostiju. Također sadrži korisne probiotike. Čedar možere da izirendate u salate, da njim pospete krem čorbice ili neko varivo, a možete i da ga jedete klasično nasjeckanog uz povrće, masline, integralni hljeb.