Sir
Nova japanska studija
Konzumacija sira jednom sedmično može smanjiti rizik od demencije
Istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu Nutrients, obuhvatilo je podatke oko 8.000 Japanaca starijih od 65 godina. Naučnici su tokom tri godine pratili njihove prehrambene navike i opće zdravstveno stanje, kako bi ispitali postoji li ve...
vitamini
Zaboravite samo na mlijeko: ovih 10 namirnica ima više kalcija nego što misliš!
Ako ga ne unosimo dovoljno, tijelo ga uzima iz kostiju, što s vremenom slabi njihovu čvrstoću.
Koliko kalcija treba unositi?
Odrasli: oko 1000 mg dnevnoŽene 50+ i osobe 70+: 1200 mgDjeca i tinejdžeri: 1300 mg
Mnogi ne unose dovoljno kalc...
Pun nezdravih tvari
Ovo je najgori sir za zdravlje srca a mnogi bez njega ne mogu
Stručnjaci objašnjavaju da sir sadrži proteine i aminokiseline koje podstiču lučenje hormona povezanih sa osjećajem ugodnosti, zbog čega ga mnogi doživljavaju kao “hranu koja donosi sreću”.
Ipak, kada je u pitanju zdravlje srca, izbor vrst...
savjeti nutricionista
Sirevi koji mogu sniziti krvni pritisak
Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, vrlo je čest, posebno među starijom populacijom. Međutim iako je učestao, to ne umanjuje ozbiljnost ovog stanja.
Hipertenzija može dovesti do opasnih zdravstvenih posljedica poput srčanog i...
umjerena konzumacija
Istraživanje: Konzumacija sira može smanjiti rizik od apneje u snu
Istraživači su analizirali podatke 400.000 sudionika iz britanske UK Biobanke i finskog FinnGen projekta kako bi istražili efekte ishrane na apneju u snu. Rezultati su pokazali da ljudi koji redovno konzumiraju sir imaju čak 28 posto manji...
novogodišnji praznici
Prije noćnog izlaska pojedite ovu namirnicu i probudite se bez mamurluka
Novogodišnji praznici su vrijeme kada mnogi uživaju u pokojoj čašici više. Međutim, niko se sutradan ne želi probuditi s mamurlukom i teškom glavoboljom. Doktorica je za Mirror podijelila kako možete izbjeći mamurluk čak i ako ste popili ne...
Najzdravije vrste
Koju važnu stvar otkrivaju rupe na sirevima
Sir je generalno zdrav jer jer to mliječna namirnica bogata hranljivim sastojcima. U siru ima vrlo kvalitetnih proteina, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina B. Neke vrste sadrže korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdr...
nova istraživanja
Popularna namirnica povećava rizik od raka dojke za 53 posto
Uprkos tim nalazima, povezanost prehrane i raka još uvijek nije potpuno jasna.
Studija iz 2017. godine, provedena na Roswell Park Cancer Instituteu u New Yorku, pratila je unos mliječnih proizvoda (sir, sirni namazi itd.) kod više od 3.000...
Ishrana
Koji je sir najzdraviji?
Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. No, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima. Pregle...