Često nepravedno zanemarena

Ne bacajte koru narandže: Otkrijte koristi koje može pružiti vašem tijelu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Kora narandže, često zanemarena i odbačena kao otpad, zapravo krije brojne koristi za ljudsko zdravlje. Od bogatstva hranjivih tvari do potencijalnih terapijskih svojstava, ova čarobna korica može pružiti mnoge prednosti koje su često nepoznate većini ljudi.

Bogatstvo hranjivih tvari

Kora naranče sadrži značajne količine hranjivih tvari poput vitamina C, vlakana, antioksidansa i eteričnih ulja. Ove komponente mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti, uključujući jačanje imunološkog sistema, podršku probavnom zdravlju te zaštitu od oksidativnog stresa.

Poboljšanje probave

Vlakna prisutna u kori narandže mogu pomoći u regulaciji probave, poticanju zdrave crijevne flore te olakšavanju prolaza hrane kroz probavni trakt. Konzumiranje kore narandže ili priprema čaja od nje može biti korisno za ublažavanje simptoma poput zatvora i nadutosti.

Antioksidativna svojstva

Eterična ulja i flavonoidi prisutni u kori narandže imaju snažna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Ovo može doprinijeti prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja kože.

Potencijalna terapijska svojstva

Istraživanja sugeriršu da određene komponente kore narandže, poput limonena i polifenola, mogu imati protuupalna, antimikrobna i čak antikancerogena svojstva. Stoga se kora narandže može koristiti kao prirodni dodatak prehrani ili kao sastojak u terapijskim pripravcima za podršku općem zdravlju i prevenciju bolesti.

Kako koristiti koru naranče?

Postoji nekoliko načina kako možete uključiti koru naradže u svoju prehranu i njegu tijela. Možete je dodati u smoothieje, napraviti čaj od kore naranče, koristiti je kao začin u jelima ili napraviti domaći tonik za lice od korice naranče i drugih prirodnih sastojaka.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba