Ne bacajte koru narandže: Otkrijte koristi koje može pružiti vašem tijelu
Bogatstvo hranjivih tvari
Kora naranče sadrži značajne količine hranjivih tvari poput vitamina C, vlakana, antioksidansa i eteričnih ulja. Ove komponente mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti, uključujući jačanje imunološkog sistema, podršku probavnom zdravlju te zaštitu od oksidativnog stresa.
Poboljšanje probave
Vlakna prisutna u kori narandže mogu pomoći u regulaciji probave, poticanju zdrave crijevne flore te olakšavanju prolaza hrane kroz probavni trakt. Konzumiranje kore narandže ili priprema čaja od nje može biti korisno za ublažavanje simptoma poput zatvora i nadutosti.
Antioksidativna svojstva
Eterična ulja i flavonoidi prisutni u kori narandže imaju snažna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Ovo može doprinijeti prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja kože.
Potencijalna terapijska svojstva
Istraživanja sugeriršu da određene komponente kore narandže, poput limonena i polifenola, mogu imati protuupalna, antimikrobna i čak antikancerogena svojstva. Stoga se kora narandže može koristiti kao prirodni dodatak prehrani ili kao sastojak u terapijskim pripravcima za podršku općem zdravlju i prevenciju bolesti.
Kako koristiti koru naranče?
Postoji nekoliko načina kako možete uključiti koru naradže u svoju prehranu i njegu tijela. Možete je dodati u smoothieje, napraviti čaj od kore naranče, koristiti je kao začin u jelima ili napraviti domaći tonik za lice od korice naranče i drugih prirodnih sastojaka.