pozitivan učinak

Novo istraživanje otkrilo kakva prehrana snižava krvni pritisak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Već je poznato kako je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih, a novo istraživanje potvrdilo je kako ovaj stil prehrane ima veliki pozitivni učinak i na kardiovaskularni sistem.

Početkom oktobra objavljeno je istraživanje u kojem je sudjelovao tim iskusnih naučnika sa Sveučilišta u Palermu, Sveučilišta Kore u Enni i Instituta za neuroznanost CNR, King’s Collegea iz Londona te Sveučilišta u Liverpoolu. Nakon desetogodišnje analize povezanosti između pridržavanja mediteranske prehrane i učestalosti zatajenja srca kod muškaraca i žena, stručnjaci su došli do zanimljivog zaključka.

"Mediteranska prehrana u evropskim zemljama povezana je s nižim rizikom od hipertenzije, osobito kod žena. Dakle, dokazano je, mediteranska prehrana više je nego dobra za zdravlje srca", pojasnili su znanstvenici.

Velik broj istraživanja ju je odavno potvrdio kao najzdraviju, a takvom je čini obilje vlakana, proteina i sezonskih namirnica, prenosi Azra.ba

Ovakva prehrana se temelji na bijeloj ribi, voću, povrću i orašastim plodovima, ali i na smanjenoj konzumaciji crvenog mesa. Uz to,  još jedan važan sastojak mediteranske prehrane je maslinovo ulje. Naime, stručnjaci su napomenuli kako je za zdravlje kardiovaskularnog sistema vrlo bitan unos zdravih masnoća. Osim maslinovog ulja, preporučuju omega-3 i omega-6 masne kiseline, prisutne u ribi i orašastim plodovima.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba