Cijene hrane u cijeloj zemlji i dalje rastu, a osnovne namirnice poput jaja, šećera su posebno visoke, važno je razmotriti za koju hranu vrijedi platiti punu cijenu, a koja se možete kupiti na akciji.
Prije nego što u korpu stavite proizvode na akciji prvo razmislite da li vam je potrebno, ali i da li je ispravno kupiti taj proizvod na akciji.
Mliječni proizvodi
Iako nije svaki datum isteka roka čvrst dokaz za sigurnost i svježinu hrane, određene artikle je najbolje kupiti mnogo prije njihovog roka prodaje ili upotrebe. Svježi mliječni proizvodi, posebno oni u velikim pakranjima, poput mlijeka, vrhnja, jogurta i sira, počeće se kvariti ubrzo nakon što se otvore i izlože zraku.
Mlijeko se može držati u frižideru do sedam dana, a jogurt jednu do dvije sedmice. Dakle, osim ako niste sigurni da možete potrošiti taj galon upola ispuštenog mlijeka u roku od otprilike sedam dana, bolje je platiti punu cijenu ili se odlučiti za manju posudu koja vam neće stajati u frižideru danima.
Konzerve s udubljenjima
Nije sva konzervirana roba sigurna na duge staze. Mogu se desiti udubljenja i neravnine, posebno ako se konzervama grubo rukuje tokom transporta, a USDA savjetuje izbjegavanje konzervi s dubokim udubljenjima "u koje možete zabiti prst". Ovi krateri mogu pustiti potencijalno štetne bakterije, poput botulizma, unutar konzerve. Isto vrijedi i za sve limenke ili staklenke koje su ispupčene na stranama ili poklopcima.
Začini
Iako se sušeni začini ne moraju nužno pokvariti ili istrunuti kao svježi proizvodi, oni gube svoj okus, aromu i moć s vremenom, posebno nakon što su otvoreni i izloženi zraku. Dakle, koliko god volite cimet, ako ne namjeravate da ga koristite u roku od tri do šest mjeseci, najbolje je da je ostavite na prodajnom stalku.
Voće
Na akciji ne kupujte voće koje ima tamne i smeđe mrlje, posjekotine ili kraste. Isto pravilo vrijedi i za smežurano i isušeno voće. Ovo su sve indikacije da je proizvod već neko vrijeme stajao u trgovini i da neće imati okus, teksturu ili hranjive sastojke koje tražite.
(Cuvajzdravlje.ba)