NE BISTE NIKAD POMISLILI

Ovo je najveći faktor rizika za rak mjehura

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Kada ljudi razmišljaju o pušenju, često se fokusiraju na njegove učinke na pluća. No, pušenje šteti cijelom tijelu, od kardiovaskularnog sustava do kože i kostiju. Jedan iznenađujući rizik povezan s pušenjem je rak mokraćnog mjehura. Rizik od raka mjehura, češćeg kod muškaraca, ali mogućeg kod svih, postaje veći ako pušite.

Veza između pušenja i raka mjehura

Dr. Marc Bjurlin iz Lineberger Comprehensive Cancer Centera za Verywell Health objašnjava da udahnuti karcinogeni kroz pušenje ulaze u krvotok nakon što se filtriraju kroz pluća. Bubrezi zatim filtriraju te karcinogene u urin, koji satima ostaje u mjehuru, povećavajući rizik od raka mjehura. Ovo također objašnjava povezanost pušenja s rakom bubrega.

Dr. Armine Smith iz Kimmel Cancer Centera dodaje da, dok zagađivači iz okoliša također mogu uzrokovati rak mokraćnog mjehura, kancerogeni iz cigareta su najčešći rizik. Tijelo metabolizira aromatične amine u nikotinu i štetniji su kada se nikotin sagorijeva.

Iako je veza između pušenja i raka mokraćnog mjehura jaka, još uvijek nije jasno zašto se kod nekih pušača bolest razvije, a kod drugih ne. Rizici ostaju i nakon prestanka pušenja, a opasno je i pasivno pušenje.

Statistika i liječenje raka mokraćnog mjehura
Rak mjehura čini 4 % karcinoma u SAD-u i četvrti je najčešći rak kod muškaraca. Procjenjuje se da će 2024. godine biti dijagnosticirano 83.000 novih slučajeva, uglavnom kod muškaraca starijih od 55 godina. Muškarci su osjetljiviji zbog razlika u metaboličkim i hormonskim putovima.

Unatoč ovim brojkama, rak mokraćnog mjehura ima visoku stopu preživljavanja, sa 78 %-tnim petogodišnjim izgledima. Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti i stadiju raka.

Neinvazivni rak mokraćnog mjehura može se liječiti hirurškim zahvatom i intravezikalnom imunoterapijom ili kemoterapijom. Mišićno-invazivni rak zahtijeva opsežnije tretmane, uključujući sistemsku kemoterapiju, zračenje i potencijalno uklanjanje mjehura.

Znakovi upozorenja i prevencija

Primarni znak upozorenja za rak mokraćnog mjehura je krv u urinu, posebno značajan za osobe starije od 55 godina. Primjećivanje ovog simptoma mora potaknuti na pregled kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, što će dovesti do daljnje dijagnoze i liječenja.

Prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od raka mokraćnog mjehura i drugih zdravstvenih problema povezanih s pušenjem.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba