istraživanje

Pet savjeta koji će vam pomoći da poboljšate držanje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
U današnjem digitalnom svijetu, mnogi zaposleni se suočavaju sa izazovima zbog svakodnevnog nošenja više uređaja, što dovodi do bolova i nelagode, posebno u ramenima, donjem dijelu leđa i vratu.

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija HONOR povodom lansiranja Magic V3 uređaja potvrđuje zabrinutost zaposlenih zbog količine tehnologije koju svakodnevno nose na posao i sa posla.

Ponudili su savjete kako da se olakšaju ti problemi i poboljša opšte zdravlje:

Izaberite pravu torbu – Preporučuje se korištenje ruksaka sa širokim i postavljenim kaiševima ili torbi na tačkiće. Ove torbe pomažu u ravnomernijem raspoređivanju težine, čime se smanjuje pritisak na ramena i leđa. Izbegavajte torbe sa jednim kaišem koje mogu povećati napetost.
Redovno proveravajte sadržaj torbe – Istraživanje koje je sprovela kompanija HONOR pokazalo je da 67% zaposlenih osjeća da im hibridni način rada povećava broj uređaja koje nose. Preporučuje se redovno preispitivanje i uklanjanje nepotrebnih uređaja i dodatne opreme iz torbe kako bi se olakšalo nošenje.
Podesite kaiševe torbe – Podesite kaiševe tako da torba bude blizu vašeg tijela i na odgovarajućoj visini. Ova praksa može pomoći u očuvanju pravilnog držanja i smanjenju napetosti u mišićima tokom nošenja torbe.
Mijenjajte strane na kojima nosite torbu – Ako koristite torbu sa jednim kaišem, redovno menjanje strana može smanjiti rizik od bolova. Ova jednostavna praksa pomaže u ravnomjernijem opterećenju tijela.
Vježbajte i istegnite se redovno – Neke od preporučenih vježbi uključuju istezanje ramena, preklop naprijed (Uttanasana), dječju pozu (Utthita Balasana), glavu do koljena (Janu Sirsasana) i pas prema dole (Adho Mukha Svanasana). Ove vježbe mogu pomoći u oslobađanju napetosti i poboljšanju posture.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba