Doktori zabrinuti

Porastao broj spolno prenosivih bolesti na globalnom nivou

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Nova izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljena u utorak, otkrivaju zabrinjavajući trend - rastući broj spolno prenosivih infekcija (SPI) širom svijeta. Zdravstveni dužnosnici su posebno zabrinuti zbog ovog fenomena, što postavlja hitne izazove u području javnog zdravstva.

Prema tom izvješću, četiri izlječive SPI - klamidija, gonoreja, sifilis i trihomonijaza - odgovorne su za više od milion infekcija dnevno među odraslim osobama u dobi od 15 do 49 godina.

Posebno zabrinjava nagli porast slučajeva sifilisa. Broj novih slučajeva među odraslima u dobi od 15 do 49 godina porastao je sa 7,1 miliona u 2020. na osam miliona u 2022. Također, zabilježeno je povećanje stope kongenitalnog sifilisa, gdje je stopa porasla s 425 na 523 slučaja na 100.000 živorođenih godišnje između 2020. i 2022. godine.

Osim toga, izvješće ističe i zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva gonoreje otporne na antibiotike. Devet zemalja do 2023. prijavilo je povišene razine otpornosti na ceftriakson, posljednju liniju obrane protiv gonoreje, od 5 posto do 40 posto.

Iako postoje određeni pozitivni trendovi, poput smanjenja broja novih HIV infekcija na globalnoj razini s 1,5 milijuna na 1,3 milijuna u 2022. godini, određene populacije i dalje su visoko pogođene HIV-om. Međutim, postoji i napredak u širenju usluga za SPI, HIV i hepatitis, s nekoliko zemalja koje su uspjele eliminirati prijenos HIV-a i/ili sifilisa s majke na dijete.

Kako bi se smanjile stope SPI, WHO preporučuje ubrzanje napora za dekriminalizaciju i destigmatizaciju oboljelih od SPI i drugih infekcija, te jačanje fokusa na primarnu prevenciju, dijagnozu i liječenje kako bi se podigla svijest o SPI i infekcijama. Ovo izvješće podsjeća na potrebu za hitnim akcijama kako bi se suzbili porast SPI i zaštitilo zdravlje javnosti širom svijeta.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba