Poznati zaslađivač povezan sa rizikom od moždanog i srčanog udara
U prekliničkim ispitivanjima utvrđeno je da ksilitol potiče zgrušavanje trombocita, što može dovesti do povećanog rizika od tromboze. Istraživači su pratili aktivnost trombocita kod osoba koje su konzumirale pića zaslađena ksilitolom i glukozom te zaključili da se aktivnost zgrušavanja značajno povećava nakon konzumiranja ksilitola, ali ne i nakon glukoze.
Stanley Hazen upozorava da su ljudi u posljednjih nekoliko desetljeća sve više izloženi ksilitolu putem prerađene hrane zaslađene zamjenama za šećer, što može predstavljati zdravstveni rizik.
Zanimljivo je da su isti istraživači ranije pronašli slične rezultate za eritritol, drugi niskokalorični zaslađivač, koji je također pokazao sposobnost poticanja zgrušavanja trombocita. Ovi nalazi su potakli stručnjake poput dr. Matthewa Tomeija da istaknu važnost razmatranja alternativa za zaslađivanje kao što su nezaslađeni čajevi ili kafa.
Carla Saunders iz Calorie Control Council izrazila je zabrinutost zbog rezultata studije, navodeći da se oni suprotstavljaju dugogodišnjim dokazima o sigurnosti niskokaloričnih zaslađivača poput ksilitola od strane globalnih zdravstvenih i regulatornih agencija.
Ksilitol je šećerni alkohol koji se često koristi u raznim proizvodima kao što su žvakaće gume, osvježivači daha, paste za zube i drugi proizvodi, a proizvodi se uglavnom od kukuruza, breze ili genetski modificiranih bakterija.
Iako se ksilitol često preporučuje kao alternativa za šećer zbog svojih niskih kalorijskih vrijednosti i sposobnosti da ne podiže nivo šećera u krvi, studije kao što je ova upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje, posebno u kontekstu kardiovaskularnih bolesti.