Uz nadzor doktora

S unosom kalija u organizam treba biti oprezan

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Kalij je esencijalni nutrijent koji je prirodno prisutan u mnogim namirnicama. Iako je dostupan u obliku dodatka prehrani, s njegovim razinama treba biti na oprezu.

Uloga kalija u tijelu

Kalij je ključni elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina i elektrolita unutar ćelija i između ćelija. Osim toga, kalij je nužan za normalan rad srca, jer pomaže u provođenju električnih impulsa koji kontroliraju srčani ritam. Također je važan za kontrakciju mišića, uključujući i mišiće koji su odgovorni za disanje.

Kako organizam reguliše nivo kalija

Normalna razina kalija u tijelu održava se putem različitih mehanizama, uključujući unos hrane, apsorpciju u crijevima, distribuciju u tijelu te izlučivanje putem bubrega. Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže kalija u tijelu. Ako nivo kalija postane previsok ili prenizak, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Razlozi za uzimanje kalija pod nadzorom doktora

Rizik od hipokalemije ili hiperkalemije

Neravnoteža kalija u tijelu može dovesti do stanja kao što su hipokalemija (premala razina kalija) ili hiperkalemija (previsoka razina kalija). Oba ova stanja mogu biti opasna po život. Hipokalemija može uzrokovati slabost mišića, grčeve, poremećaje srčanog ritma, pa čak i zatajenje srca. S druge strane, hiperkalemija može uzrokovati poremećaje srčanog ritma koji mogu biti fatalni.

Interakcije s lijekovima

Mnogi lijekovi mogu utjecati na razinu kalija u tijelu. Na primjer, diuretici (lijekovi koji potiču izlučivanje tekućine iz tijela putem mokrenja) mogu uzrokovati gubitak kalija. S druge strane, neki lijekovi mogu povećati razinu kalija u tijelu. Stoga je važno pratiti nivo kalija kada se uzimaju određeni lijekovi kako bi se spriječile komplikacije.

Dijetalni faktori

Prekomjerni unos kalija putem hrane ili dodataka može biti problematičan za osobe s određenim zdravstvenim stanjima, poput bolesti bubrega ili dijabetesa. Kod tih bolesnika, bubrezi možda neće moći učinkovito izlučivati višak kalija iz tijela, što može dovesti do nakupljanja kalija u krvi.

Kada je potrebno uzimanje dodataka kalija

Doktori mogu preporučiti uzimanje dodataka kalija u određenim situacijama, uključujući:

Nedostatak kalija

Ako laboratorijski testovi pokažu da imate nedostatak kalija (hipokalemija), liječnik može preporučiti dodatke kalija kako bi se nadoknadila ravnoteža.

Terapija diureticima

Osobe koje uzimaju diuretike za liječenje visokog krvnog tlaka ili drugih stanja mogu biti sklone gubitku kalija. U tim slučajevima, liječnik može preporučiti nadomjesnu terapiju kalijem.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba