istraživanje

Simptomi nedostatka folne kiseline: Evo gdje se nalazi ovaj važan vitamin

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Devet od deset žena ima manjak folne kiseline, tako bar pokazuju istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Sautemptonu. Tijelo tada šalje jasne signale koje ne bi trebalo ignorisati.

Folna kiselina (poznata i kao vitamin B9) u organizmu ima mnoge važne funkcije. Odgovorna je za pravilno funkcionisanje nervnog, imunološkog i krvnog sistema, kao i brojni drugi vitamini i minerali.

Odraslom čoveku dnevno je potrebno 200 mikrograma folne kiseline, a trudnice bi trebalo da unose najmanje duplo veću dozu. Stručnjaci iz Velike Britanije ističu da folna kiselina podržava proizvodnju zdravih ćelija i genetskog materijala. Zbog toga njen nedostatak u prvim nedjeljama trudnoće može dovesti do ozbiljnih anomalija, koje godišnje pogađaju više od 1000 djece.

Međutim, nedostatak folne kiseline mogu imati i starije osobe, gojazne osobe, kao i one koje pate od oboljenja crijeva i bubrega, depresije, malignih tumora, dijabetesa tipa 1 i 2.

Problemi sa folnom kiselinom mogu nastati, između ostalog, usljed upotrebe određenih lijekova (npr. nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, antibiotika, lijekova protiv epilepsije ili kontraceptiva), ali i zbog pušenja.

Evo simptoma nedostatka folne kiseline:
Pad imuniteta,

Pospanost,

Hronični umor,

Glavobolje,

Lupanje srca,

Trnci i utrnulost ruku,

Problemi sa pamćenjem,

Smanjena koncentracija,

Lošije raspoloženje.

Kako nadoknaditi folnu kiselinu?
Dijetetičarka Frenki Filips je u razgovoru za "SurreyLive" istakla da je folat ključan sastojak mnogih važnih procesa u organizmu. Napomenula je da postoji jednostavan način za redovno nadoknađivanje njegovog nedostatka.

“Čaša 100% soka od narandže zapremine 150 ml poznat je izvor folne kiseline. To je praktičan i pristupačan način da zadovoljite dnevne potrebe za ovim hranljivim sastojkom”, naglašava dijetetičarka.

Filips savjetuje da se u svakodnevnu ishranu uključe namirnice i napici bogati folnom kiselinom. Pored soka od narandže, preporučuje se konzumiranje lisnatog povrća, poput špinataa, kelja i brokolija. Uz obroke možete dodati mahunarke, kao što su grašak, sočivo, leblebije i pasulj.

“Na primjer, samo jedna šolja kuvanog sočiva sadrži 90% dnevnih potreba za folnom kiselinom. Mahunarke su takođe bogate proteinima, vlaknima i antioksidantima”, naglašava Frenki.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba