Opasni sastojak

Skriveni krivac u kuhinji: Kako jedna namirnica ubrzava bore?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Freepik
Hronični stres i nezdrave prehrambene navike mogu ubrzati i spoljašnje i unutrašnje znakove starenja – od bora i nadutosti do osjećaja mentalne magle.

Nutricionistkinja Nicolette Pace naglašava da svakodnevne namirnice, posebno šećer, oštećuju kolagen i elastin, čime ubrzavaju starenje kože.

Savjetuje smanjenje unosa šećera, spajanje cjelovitih proteina s hranom bogatom vitaminom C te uvođenje voća s enzimima poput đumbira, papaje i ananasa za bolju probavu.

Iako je starenje prirodan proces, savremeni način života može ga znatno ubrzati.

Dugotrajan stres, loša ishrana i uticaji iz okoline ne pogađaju samo kožu, nego i san, probavu i mentalnu bistrinu.

Hronični stres oštećuje ćelije, potiče upale i remeti prirodne mehanizme obnavljanja. Iako ga nije moguće potpuno zaustaviti, pažljiv izbor namirnica može usporiti ove promjene.

Šećer i bore

Pretjerani unos šećera pokreće glikaciju – proces u kojem se molekule šećera vezuju za proteine poput kolagena i elastina, čineći ih krutim i oštećenim.

Posljedica su opuštena koža i dublje bore.

Nutricionistkinja preporučuje da ograničite šećer i kombinujete proteine iz namirnica poput jaja, piletine ili govedine s hranom bogatom vitaminom C kako biste podstakli proizvodnju kolagena i zadržali čvrstoću kože.

Hrana bogata antioksidansima dodatno usporava starenje, dok rafinirani šećeri i trans-masti djeluju suprotno.

Protiv nadutosti

Stres često izaziva nadimanje i probavne tegobe. Voće s prirodnim enzimima pomaže razgradnju proteina i olakšava varenje. Đumbir (enzim zingibain), papaja (papain) i ananas (bromelain) smanjuju plinove i olakšavaju probavu, dok celer sa svojim diuretičkim svojstvima i visokim udjelom vode hidrira probavni sistem i podstiče redovnu stolicu.

Hrana za bistriji um

Dugotrajni stres može oslabiti moždane funkcije, uzrokujući zaboravnost i slabiju koncentraciju. Namirnice bogate luteinom – špinat, kelj, mrkva, batat, rajčica i dinja – doprinose boljem pamćenju i fokusu.

Lutein prelazi krvno-moždanu barijeru i jača povezanost moždanih regija, čime pomaže očuvanju kognitivnih sposobnosti.

Pažljiv odabir namirnica i izbjegavanje onih koje pojačavaju učinke stresa, posebno šećera, pomažu da sačuvate zdravlje kože, olakšate probavu i zadržite mentalnu svježinu. Svakodnevne prehrambene odluke, uz uravnoteženu ishranu, mogu značajno usporiti vidljive i skrivene znakove starenja.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba